Biszkopt uniwersalny

Przedstawiam Wam uniwersalny przepis na biszkopt. Biszkopt wg tego uniwersalnego przepisu jest podstawą do moich tortów lub ciast z kremem. Biszkopt ten nadaje się do tortów składających się z trzech blatów. Z tego przepisu można przygotować  jasny, a dodając kakao ciemny biszkopt.

Składniki na biszkopt:
-8 szt. jajek,
-1 szkl. cukru,
-1 szkl. mąki tortowej,
-1 łyżeczka proszku do pieczenia,
-szczypta soli,
-1 łyżka margaryny,
-1 łyżka mąki do posypania tortownicy
Przygotowanie:
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli (ja to robię trzepaczką Triblade), dodać porcjami cukier, cały czas ubijając. Jak cukier się rozpuści, dodawać po żółtku, cały czas mieszając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i powoli dodawać do masy, miksować na mniejszych obrotach. Przełożyć do tortownicy 26 cm wysmarowanej margaryną (tylko dno), wysypać spód mąką i piec 30-40 minut. Ostudzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Biszkopt uniwersalny

  1. Pingback: Biskwity z bitą śmietaną i owocami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *