Babeczki migdałowe na Wielkanoc

Babeczki migdałowe na Wielkanoc są malutkie i bardzo aromatyczne i smaczne, są na jeden kęs. Do ich przygotowania wykorzystałam ser mascarpone i ciasteczka amaretti. Ale do nadzienia można wykorzystać zwykły ser twarogowy, marcepan, czy też inne dodatki. Taką jedną  babeczkę migdałową można włożyć do koszyczka ze święconką. Według mnie takie babeczki będą ozdobą Wielkanocnego stołu. Najdłużej trwa smarowanie tłuszczem babeczek, natomiast przygotowanie samego ciasta i masy jest bardzo proste. Jak mamy dobry robot kuchenny, to nie musimy nic robić przy babeczkach.
Babeczki migdałowe na Wielkanoc nadziewane serem mascarpone i ciasteczkami amaretti:

babeczki migdałowe

babeczki migdałowe
Składniki na babeczki
150 g margaryny palma z murzynkiem
1,5 szklanki mąki
3 łyżki domowego cukru waniliowego
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu Kamis
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
na nadzienie:
250 g sera mascarpone
10 szt. ciasteczek amaretti
2 jajka
1/3 szkl. cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki mąki ziemniaczanej
płatki migdałowe
cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
Margarynę kroimy w kosteczkę przekładamy do misy robota, wsypujemy wszystkie sypkie produkty: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i jogurt,  miksujemy hakiem robota, lub zagniatamy ręcznie.
Ciasto zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 45 minut. W między czasie foremki na babeczki smarujemy  margaryną i obsypujemy je w środku mąką. Schłodzone ciasto cienko rozwałkowujemy, wykrawamy okrągłe krążki i wylepiamy nimi foremki i nakłuwamy widelcem.
Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do masy żółtkowej dodajemy serek mascarpone, pokruszone ciasteczkami amaretti, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Na koniec dodajemy ubitą piane z białek i mieszamy delikatnie łyżką silikonową. Masę serową przekładamy do foremek z ciastem.
Babeczki posypujemy płatkami migdałowymi i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 30 minut w 180 st. C z termoobiegiem.Wyciągamy foremki z piekarnika, gdy przestygną wyciągamy babeczki z foremek i dodatkowo posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.

babeczki migdałowebabeczki migdałowebabeczki migdałowebabeczki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *