Deser lodowy z truskawkami (semifreddo)

Deser lodowy z truskawkami (semifreddo). Domowe lodowe desery, zwane z włoska semifreddo często goszczą na naszym stole. Są idealne na każdą okazję, gdyż wyglądają i smakują znakomicie.

Włosi oprócz pizzy i caprese, dali światu jeden ze wspaniałych deserów- Semifreddo, czyli mrożony  deser podobny do lodów. Semifreddo, znaczy na pół zmrożony, powstaje poprzez zmrożenie kremu o konsystencji puszystego musu z bitej śmietany.

lodowy deser z truskawkami

Składniki na semifreddo z truskawkami:

  • 250 g truskawek + do dekoracji
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 400 ml śmietany kremówki 30% lub 36 %
  • mix orzechów

Jak przygotować Deser lodowy z truskawkami (semifreddo) ?

Formę najlepiej podłużną keksówkę wyłożyć folią spożywczą tak by brzegi wystawały na zewnątrz. Do misy robota wsypujemy mix orzechów posiekanych niezbyt drobno. Umyte, odszypułkowane, osuszone truskawki miksujemy blenderem z 1 łyżką cukru pudru.
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Do keksówki przekładamy połowę masy śmietanowej, dodajemy ok. 3 łyżki posiekanych orzechów i połowę zmiksowanych truskawek, mieszamy delikatnie łyżką, przekładamy resztę ubitej śmietanki, oraz zmiksowane truskawki i orzechy, mieszamy i wyrównujemy powierzchnię deseru, przykrywamy folią i wkładamy deser z truskawkami do zamrażalnika na około 4 godziny.

Po wyjęciu z zamrażarki keksówki, wyciągamy z niej ostrożnie deser, odklejamy folię i przekładamy deser na talerz. Posypujemy środek zamrożonego deseru orzechami i dekorujemy plasterkami truskawek. Przed podaniem deser kroimy w plastry, można podać dodatkowo z bitą śmietaną i całymi truskawkami. Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *