Ogórki w zalewie musztardowej

Ogórki w zalewie musztardowej to kolejny przepis na przepyszny dodatek do kanapek. Podaję wam mój przepis z serii przetwory z ogórków na zimę. Jeśli wypróbowałaś już ogórki w sosie pomidorowym, ogórki małosolne w plastrach  pikle z papryką, ogórki na zimękorniszony, czy sałatkę szwedzką z ogórków i chcesz poznać inny ciekawy przepisy z tym warzywem, wypróbuj moje ogórki w zalewie musztardowej. Z pewnością polubisz ich słodko-ostry smak.Może nie wygladają zachęcająco, ale ogórki w zalewie musztardowej są bardzo smaczne.

Przepis na pyszne ogórki w zalewie musztardowej do słoików na zimę :

Składniki:
2,5 kg ogórków
5 szklanek wody
¾-1 szklanki octu 10%
1 szklanka cukru
2 łyżki soli
ok. 5 łyżek ostrej musztardy
ziele angielskie
liście laurowe
pieprz ziarnisty
gorczyca

Jak zrobić najlepsze ogórki w zalewie musztardowej?
Ogórki myjemy, osuszamy, kroimy wzdłuż w cienkie plastry. Ogórki można też obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Słoiki pasteryzujemy w piekarniku w 125 stopniach przez 15 minut. W każdym słoiku układamy liść laurowy, 2-3 ziarenka ziela angielskiego, kilka ziaren czarnego pieprzu oraz wsypujemy łyżeczkę gorczycy. Następnie układamy ciasno ogórki. Przygotowujemy zalewę: zagotowujemy wodę z cukrem i solą, dodajemy ocet i musztardę, dokładnie mieszamy trzepaczką i gotujemy ok. 2-3 minuty. Gorącą zalewą zalewamy ogórki w słoikach, dokładnie zakręcamy słoiki. Ogórki w zalewie musztardowej pasteryzujemy w garnku ok.15 minut. Następnie ustawiamy dnem do góry aż ostygną, potem odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce. Mimo niezbyt ciekawego wyglądu marynaty, ogórki w zalewie musztardowej są bardzo smaczne.

Poniżej ogórki w zalewie musztardowej, które były obrane i pokrojone ale w plasterki.

Gdy ogórki w musztadowej marynacie wystygną można je odwrócić i wstawić w chłodne miejsce Umyte ogórki obieramy ze skórki za pomocą obieraka ogórki kroimy w plastry i dosyć ciasno układamy w słoikach do bazy do marynat dodajemy słodką musztardę niemiecką, gotując trzeba uważać by nie wykipiała Gdy ogórki zalejemy gorącą marynatą, zakręcamy zakrętki i odwracamy do góry dnem
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *