Przepis na pizzę

SKŁADNIKI:

  • 1 szkl mąki pszennej,
  • 1 szkl. mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 1 jajka,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/4 szklanki mleka
  • 5 dag drożdży,
  • 3 łyżki oliwy,
  • szczypta przyprawy bałkańskiej do ciasta
  • kilka plasterków polędwicy sopockiej
  • 1 ser mozzarella
    na sos:
  • 1 pomidor
  • 5 łyżek keczupu pikantnego,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka przyprawy bałkańskiej

PRZYGOTOWANIE:

W garnku mieszamy mleko z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką soli, lekko podgrzewamy. Dodajemy 5 dag drożdży i ucieramy do rozpuszczenia drożdży. Do misy robota wsypujemy po 1 szklance mąki pszennej i żytniej, dodajemy 1 jajko, wlewamy zaczyn, dodajemy 3 łyżki oleju, szczyptę przyprawy bałkańskiej i ciasto wyrabiamy za pomocą haka do pizzy kilka minut. Wstawiamy misę robota z ciastem do nagrzanego piekarnika do temp. 50 stopni na 20 minut do wyrośnięcia, po tym czasie wyciągamy misę, posypujemy ciasto delikatnie mąką i wyrabiamy ciasto jeszcze raz kilka minut aż się zrobi elastyczne.

Ciasto na pizzę wałkujemy i przekładamy do suchej formy

Polałam ciasto sosem przygotowanym z keczupu,koncentratu pomidorowego i szczypty przyprawy bałkańskiej. Jako obkład wykorzystałam plasterki polędwicy, świeżego pomidora i kawałki sera mozzarella. Pizzę wstawiamy do gorącego piekarnika o temp. 150 stopni z termoobiegiem i pieczemy 25 minut. Pizzę po wyjęciu z piekarnika dekorujemy natką pietruszki. Kroimy pizzę i rozkładamy na talerze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *