SKŁADNIKI:
- 1 szkl mąki pszennej,
- 1 szkl. mąki żytniej pełnoziarnistej
- 1 jajka,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/4 szklanki mleka
- 5 dag drożdży,
- 3 łyżki oliwy,
- szczypta przyprawy bałkańskiej do ciasta
- kilka plasterków polędwicy sopockiej
- 1 ser mozzarella
na sos: - 1 pomidor
- 5 łyżek keczupu pikantnego,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka przyprawy bałkańskiej
PRZYGOTOWANIE:
W garnku mieszamy mleko z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką soli, lekko podgrzewamy. Dodajemy 5 dag drożdży i ucieramy do rozpuszczenia drożdży. Do misy robota wsypujemy po 1 szklance mąki pszennej i żytniej, dodajemy 1 jajko, wlewamy zaczyn, dodajemy 3 łyżki oleju, szczyptę przyprawy bałkańskiej i ciasto wyrabiamy za pomocą haka do pizzy kilka minut. Wstawiamy misę robota z ciastem do nagrzanego piekarnika do temp. 50 stopni na 20 minut do wyrośnięcia, po tym czasie wyciągamy misę, posypujemy ciasto delikatnie mąką i wyrabiamy ciasto jeszcze raz kilka minut aż się zrobi elastyczne.
Ciasto na pizzę wałkujemy i przekładamy do suchej formy
Polałam ciasto sosem przygotowanym z keczupu,koncentratu pomidorowego i szczypty przyprawy bałkańskiej. Jako obkład wykorzystałam plasterki polędwicy, świeżego pomidora i kawałki sera mozzarella. Pizzę wstawiamy do gorącego piekarnika o temp. 150 stopni z termoobiegiem i pieczemy 25 minut. Pizzę po wyjęciu z piekarnika dekorujemy natką pietruszki. Kroimy pizzę i rozkładamy na talerze.