Omlet jajeczny z gotowanymi jajkami

Jakoś nie miałam koncepcji co zrobić na dzisiejsze śniadanie, zostały jajka gotowane od wczoraj, więc wykorzystałam gotowane jajko do omletu, wyszedł więc Omlet podwójnie jajeczny:

omlet jajeczny

SKŁADNIKI:

  • 1 jajko gotowane
  • 1 jajko świeże
  • 1mała filiżanka mleka
  • 2 łyżeczki skrobii kukurydzianej
  • 1 cebulka ze szczypiorkiem
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 papryczki Snack Peppers

PRZYGOTOWANIE: Jajko ugotowane obrać z łupinki i pokroić w krążki. Do miseczki wlać małą filiżankę mleka, dodać 2 łyżeczki skrobii, wymieszać za pomocą trzepaczki. Wbić 1 jajko, doprawić solą i pieprzem, ubijać intensywnie by wtłoczyć powietrze do masy jajecznej. Szczypiorek z cebulką pokroić w plasterki i dodać do masy, krótko wymieszać. Na patelni do naleśników rozgrzać 1 łyżeczkę oleju, wylać na patelnię jajeczną masę, układać krążki jajek, przykryć pokrywką i smażyć na małym ogniu, tak by spód sie zarumienił a wierzchnia masa się ścięła. Gdy omlet jest gotowy posypać go startą połówką papryczki Snack Peppers, oraz doprawić solą i pieprzem. Omlet za pomocą łopatki zsunąć na duży talerz i zjeść ze smakiem:)

Gotowy, usmażony omlet zsuwamy na duży talerz pomagając sobie łopatką Do miseczki wlewamy małą filiżankę mleka, dodajemy 2 łyżeczki skrobii Wbijamy 1 jajko, doprawiamy solą i pieprzem, ubijamy intensywnie by wtłoczyć powietrze do masy jajecznej. Szczypiorek z cebulką kroimy w plasterki i dodajemy do masy Spód powinien być zrumieniony a wierzch dobrze ścięty
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *