Lubie wiórki kokosowe, lubię truskawki, lubię bitą śmietanę. A łącząc wszystko 3 w 1 = idealne ciasto. Ciasto kokosowo-truskawkowe z bitą śmietaną jest jednym z najlepszych, najsmaczniejszych jakie znam.
Polecam również inne przepisy wykorzystujące wiórki kokosowe:
Mini Bounty w gorzkiej czekoladzie (mini bounty zartbitter)
oraz wiórki kokosowe i truskawki:
Crumble z truskawkami i kruszonką kokosową również polecam.
Przepis na Ciasto kokosowo-truskawkowe z bitą śmietaną, polecam!
SKŁADNIKI:
- 2/3 kostki margaryny
- 2/3 szkl. mąki pszennej
- 2/3 szklanki kaszki manny
- 2/3 szkl. wiórek kokosowych do ciasta
- 1 szkl. wiórek kokosowych do kremu
- 1 szkl. cukru pudru
- 50 ml mleka
- 5 jajek
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 25 dag truskawek
- 330 ml śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 baton princessa kokosowa
- polewa deLuxe mleczna Dr. Otkera
PRZYGOTOWANIE ciasta: Do miski wsypujemy mąkę, wiórki kokosowe i kaszkę manną, dodajemy 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, mieszamy. Białka oddzielamy od żółtek, wlewamy je do wysokiego naczynia, dodajemy 1/2 szl. cukru pudru i ubijamy na sztywną masę za pomocą trzepaczki. 2/3 kostki miękkiej margaryny przekładamy do misy, dodajemy cukier puder i dokładnie miksujemy na puszystą masę, dodajemy stopniowo żółtka, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z sypkimi składnikami i dokładnie miksujemy, wlewamy 50 ml zimnego mleka. Na koniec dodajemy ubite białka i ostrożnie je łączymy za pomocą silikonowej łyżki. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do gorącego piekarnika z włączonym termoobiegiem na 180 stopni, pieczemy 50 minut. Po upieczeniu, gdy lekko przestygnie, przekrawamy na pół.
PRZYGOTOWANIE kremu: W szatkownicy miksujemy szklankę wiórek kokosowych. Do misy wlewamy śmietanę 30% i ubijamy trzepaczką blendera, wsypujemy cukier puder, dodajemy zmiksowane wiórki kokosowe, ubijamy na sztywny krem ale na wolnych obrotach. Połowę kremu odkładamy do osobnej miseczki. Połowę umytych truskawek kroimy w kostkę i dodajemy do masy, ostrożnie mieszamy i przekładamy na spód ciasta.
Przykrywamy drugą połówką ciasta, pokrywamy powierzchnię i boki resztą kremu. Na środku układamy 3 truskawki, a wzdłuż rantu ćwiartki truskawek. Wolną powierzchnię posypujemy startą kokosową princessą. A truskawki i boki dekorujemy polewą domową lub wykorzystując gotową polewę np. deLuxe.