Ciasto kokosowo-truskawkowe z bitą śmietaną

Lubie wiórki kokosowe, lubię truskawki, lubię bitą śmietanę. A łącząc wszystko 3 w 1 =  idealne ciasto. Ciasto kokosowo-truskawkowe z bitą śmietaną jest jednym z najlepszych, najsmaczniejszych jakie znam.

Polecam również inne przepisy wykorzystujące wiórki kokosowe:

Mini Bounty w gorzkiej czekoladzie (mini bounty zartbitter)

oraz wiórki kokosowe i truskawki:

Ciasto kokosowo-truskawkowe

Crumble z truskawkami i kruszonką kokosową również polecam.

Przepis na Ciasto kokosowo-truskawkowe z bitą śmietaną, polecam!

Ciasto kokosowo-truskawkowe

SKŁADNIKI:

  • 2/3 kostki margaryny
  • 2/3 szkl. mąki pszennej
  • 2/3 szklanki kaszki manny
  • 2/3 szkl. wiórek kokosowych do ciasta
  • 1 szkl. wiórek kokosowych do kremu
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 50 ml mleka
  • 5 jajek
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 dag truskawek
  • 330 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 baton princessa kokosowa
  • polewa deLuxe mleczna Dr. Otkera

PRZYGOTOWANIE ciasta: Do miski wsypujemy mąkę, wiórki kokosowe i kaszkę manną, dodajemy 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, mieszamy. Białka oddzielamy od żółtek, wlewamy je do wysokiego naczynia, dodajemy 1/2 szl. cukru pudru i ubijamy na sztywną masę za pomocą trzepaczki. 2/3 kostki miękkiej margaryny przekładamy do misy, dodajemy cukier puder i dokładnie miksujemy na puszystą masę, dodajemy stopniowo żółtka, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z sypkimi składnikami i dokładnie miksujemy, wlewamy 50 ml zimnego mleka. Na koniec dodajemy ubite białka i ostrożnie je łączymy za pomocą silikonowej łyżki. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do gorącego piekarnika z włączonym termoobiegiem na 180 stopni, pieczemy 50 minut. Po upieczeniu, gdy lekko przestygnie, przekrawamy na pół.

PRZYGOTOWANIE kremu: W szatkownicy miksujemy szklankę wiórek kokosowych. Do misy wlewamy śmietanę 30% i ubijamy trzepaczką blendera, wsypujemy cukier puder, dodajemy zmiksowane wiórki kokosowe, ubijamy na sztywny krem ale na wolnych obrotach. Połowę kremu odkładamy do osobnej miseczki. Połowę umytych truskawek kroimy w kostkę i dodajemy do masy, ostrożnie mieszamy i przekładamy na spód ciasta.

Przykrywamy drugą połówką ciasta, pokrywamy powierzchnię i boki resztą kremu. Na środku układamy 3 truskawki, a wzdłuż rantu ćwiartki truskawek. Wolną powierzchnię posypujemy startą kokosową princessą. A truskawki i boki dekorujemy polewą domową lub wykorzystując gotową polewę np. deLuxe.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *