Te rogaliki to odpowiedź na częste pytania: Jak zrobić kruche rogaliki bez cukru? Serowe rogaliki z jagodami. To kolejny mój przepis na kruche rogaliki bez cukru. Kolejna słodka propozycja na Dzień Mamy: serowe rogaliki z jagodami. Przepis na kruche rogaliki bez cukru i Pijane rogaliki na Dzień Mamy podawałam ostatnio. Trochę zmodyfikowałam mój przepis na rogaliki, zastąpiłam jogurt twarogiem sernikowym, a jako farsz zastosowałam mrożone jagody (mam jeszcze sporo w zamrażarce i trzeba się ich pozbyć, by zrobić miejsce świeżym).
Wykorzystałam w przepisie margarynę Zwykłą od ZT Bielmar, ma ona niską zawartość tłuszczu (60%), zawiera wyłącznie składniki pochodzenia roślinnego, dlatego moje rogaliki mogą jeść osoby uczulone na białko odzwierzęce, oraz te które mają podwyższony cholesterol, bo przecież wiadomo, że tłuszcz pochodzenia roślinnego nie zawiera cholesterolu. Ponadto jej maślany smak powoduje, że rogaliki są bardzo smaczne.
Rogaliki wszystkim smakowały, dałam moim panom kilka, a reszta jutro jedzie na kolejne spotkanie wielkopolskich blogerów, tym razem u Grażyna Gotuje w Obornikach.
Mam nadzieję, że tam też wszystkim będą smakowały. Bo Serowe rogaliki z jagodami, nie są zbyt słodkie, przygotowuje je się bardzo szybko, są tanie w wykonaniu. Składniki do ich przygotowania są przeważnie w każdym w domu, bo u mnie zawsze. Bardzo szybko się przygotowuje te rogaliki, nie wymagają dużo pracy, są tanie w wykonaniu, poradzi sobie z nimi każdy, nawet ten, co twierdzi, że do pieczenia ma lewe ręce. Jedynie przy zwijaniu rogalików, trzeba trochę wprawy, ale jak to się mówi: trening czyni mistrza , to dotyczy również kulinariów.
Do ciasta nie dodajemy cukru, posypałam je małą ilością cukru pudru, są to prawie dietetyczne kruche rogaliki. Rogaliki są kruche, miękkie w środku, są idealne. Jak chcemy by były bardzo słodkie to dodajemy słodki farsz. Ja jako nadzienie wykorzystałam jagody, nawet ich nie posypałam cukrem są lekko kwaskowate w środku po upieczeniu.
Jak zrobić kruche rogaliki bez cukru? Przygotować czym prędzej Serowe rogaliki z jagodami:
3 szklanki mąki pszennej
1 szkl. sera twarogowego
200 g margaryny Zwykłej Bielmar
szczypta soli
mrożone jagody
cukier puder do posypania
Margarynę kroimy w kostkę. Mąkę wsypujemy do misy robota, dodajemy szczyptę soli, pokrojoną w kostkę margarynę i ser twarogowy, wyrabiamy hakiem robota. Można zagnieść ciasto ręcznie, ale wtedy wymaga chłodzenia w lodówce. Wiadomo, że ciasto kruche nie lubi podwyższonej temperatury. Ciasto dzielimy na kilka 6 części , każdy kawałek rozwałkowujemy w kształcie koła, radełkiem wycinamy z ciasta 8 trójkątów i nie mamy odpadów. Przy szerokiej krawędzi trójkąta nakładamy po 6-7 jagód i zwijamy ciasto w kształt rogalika.
Układamy rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temp. 160 stopni z termoobiegiem lub 180 stopni bez termoobiegu. Rogaliki wyciągamy z piekarnika, studzimy na kratce i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego.
jaka fabryka! pyszne, słodziutkie rogaliki :]
Czy do rogalików można użyć zwykłego twarogu i masła?
Masło jak najbardziej, a twaróg musisz zmielić trzykrotnie, jak na sernik.
Czy mąkę trzeba przesiewać?
Ja nie przesiewałam, gdyż nie ma takiej potrzeby.
Pingback: Serowe krakersy solone - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wydaje mi się, że podany przez Ciebie sposób jest świetny, z chęcią go wypróbuje w najbliższym czasie. Wcześniej robiłam tylko takie http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-rogaliki-drozdzowe-z-dzemem/ też dobre, ale warto w końcu spróbować czegoś nowego. Dzięki za ten przepis.
Pingback: Serowe ciasteczka guziki - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię