Kotlety mielone, w których jednym ze składników jest kasza jaglana.
Kotlety mielone w sosie pomidorowym
Składniki:
- 25 dag mięsa wieprzowego z łopatki,
- 1 kostka bulionu warzywnego,
- 3 łyżki mąki
- 1 szt. jajko
- 1 łyżka przyprawy gyros
- 3 łyżki bułki tartej,
- 3 łyżeczki koncentratu
- 3 łyżeczki keczupu pikantnego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka majeranku
- do smaku sól, pieprz czarny ,
- 1 szklanka kaszy jaglanej Kupiec
- 1 łyżka oleju
Kaszę jaglaną zalać wrzącą wodą, przykryć i zostawić na 10 minut. Zmielić mięso wieprzowe z łopatki w szatkownicy Triblada, dodać jajko, przyprawę gyros, majeranek, doprawić solą, pieprzem, dodać jeszcze 3 łyżki bułki tartej, sparzoną kaszę jaglaną i wszystko dokładnie wymieszać. Formować owalne kotlety – 6 sztuk. Każdy kotlet obtaczać w mące. Podsmażyć kotlety z każdej strony na łyżce oleju. Wlać na patelnię z kotletami 500 ml wrzącej wody, dodać kostkę bulionu warzywnego bulion warzywny, koncentrat, keczup i cukier (dla złamania kwasu), dusić na małym ogniu 15 minut, 1 łyżkę mąki wymieszać w małej ilości wody i wlać do klopsików, zagotować, zmniejszyć ogień, poczekać aż sos zgęstnie, podawać z młodymi kartoflami obsypanymi natką pietruszki.