Przepis na te kotlety z dodatkiem świeżych kurek zrodził się w mojej głowie, można do jego przygotowania wykorzystać szatkownicę Triblade.
Składniki:
- 25 dag mięsa z indyka,
- 1 garść świeżych kurek,
- 1 łyżeczka przyprawy z rozmarynem i pieprzem cayenne,
- 1 kromka chleba pszennego,
- 1 szt. jajko,
- do smaku sól i majeranek,
- 4 łyżki bułki tartej,
- 2 łyżki oleju
Zmielić w szatkownicy Triblade, lub maszynce do mięsa kawałki mięsa z indyka, świeże umyte kurki, kawałki chleba. Wszystko wymieszać w misce, dodać przyprawę z rozmarynem i pieprzem cayenne, jajko, majeranek, doprawić solą, dodać jeszcze 2 łyżki bułki tartej i wszystko dokładnie wymieszać. Uformować owalne kotlety, obtoczyć je w pozostałej bułce tartej i usmażyć na rumiano na oleju. Można podać z sosem kurkowo-śmietanowym z tego przepisu.