Dzisiaj proponuję Wam przepis na smażone ziemniaczane pierogi z mięsem. Pierogi z mięsem przygotowuje się podobnie jak Kakory, czyli litewskie pierogi pieczone z soczewicą.
Jako, że my jesteśmy mięsożerną rodziną, to z góry założyłam, że z soczewicą pierogów nikt nie będzie jadł, a faszerowane mięsem i owszem.
Przepis na pieczone Pierogi ziemniaczane z mięsem:
Ciasto na to pierogi przygotowuje się z 1 kg gotowanych ziemniaków, 1 szklanki mąki pszennej i niewielkiej ilości ( 1 łyżka) mąki ziemniaczanej.
Ugotowane przestudzone ziemniaki przeciska się przez praskę, dodaje dwa rodzaje mąki, doprawia solą i dokładnie wyrabia aż ciasto nie będzie się kleić do ręki. Na posypanym mąką blacie wałkujemy ciasto i wykrawamy krążki (szklanka o średnicy 8 cm) na środek krążka kładziemy łyżeczkę farszu.
Farsz przygotowujemy z 500 g mięsa mielonego, 1 cebuli, 2 łyżeczek majeranku, soli morskiej prowansalskiej i pieprzu czarnego.
Mięso podsmażamy na 1 łyżce oleju z posiekaną cebulą, doprawiamy przyprawami i dusimy ok. 10 minut.
Faszerujemy nim pierogi. Pierogi lepimy tak samo jak pierogi gotowane. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, papier smarujemy olejem, układamy pierogi obok siebie, smarujemy pierogi olejem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temp. 180 stopni z termoobiegiem, pieczemy 40 minut. Po wyciągnięciu zsypujemy do żaroodpornego naczynia, możemy pierogi podać z sosem lub posypane smażoną cebulką. Smacznego.