Grillowany halloumi z pomarańczami

Grillowany halloumi z pomarańczami.

Latem często grilluję ser halloumi i podaję  w parze z sałatką lub warzywami,  bo to łatwy patent na szybkie jedzenie o każdej porze dnia, od śniadania do kolacji.

Dla tych, którzy nie wiedzą: Halloumi to cypryjski ser wytwarzany z mleka owczego (albo mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego), który doskonale nadaje się do grillowania i smażenia, gdyż utrzymuje swoją strukturę i się nie rozpływa na patelni. Surowy ser halloumi dla mnie nie ma smaku i jest gumowaty, za to grillowany jest przepyszny, lekko słony i słodki jednocześnie, delikatnie ciągnący się, z przyrumienionymi, efektownie wyglądającymi ciemnymi śladami od grillowania, ja mogę go jeść bez niczego.

Dzisiaj polecam go połączyć z owocami i przygotować apetyczną sałatkę, bo ta sałatka jest przepyszna i kolorowa, lekko pikantna, która zachwyca smakiem w połączeniu z grillowanym serem halloumi.
Polecałam też: Sałatka z bulgur i serem Halloumi oraz 50 przepisów na letnie sałatki.

Wszelkie owoce bardzo lubią się z serami, dlatego dziś ser trafia do miski z pomarańczami i porzeczkami.  Można wykorzystać morele lub brzoskwinie i je również, grillować, ale krótko, Pamiętajcie, że te owoce powinny zachować kształt, a nie zamienić się w owocowy dżem.

Grillowany halloumi z pomarańczami– SKŁADNIKI na 2 porcje:

250g sera Halloumi
1 pomarańcza (brzoskwinie, morele też mogą być)
pieprz
miks sałat
oliwa extra vergine
olej do smażenia
porzeczki

Przepis na Grillowany z pomarańczami:

Przy użyciu pędzelka lekko natłuszczamy olejem patelnię grillową i dobrze ją rozgrzewamy. Ser Halloumi kroimy w około półcentymetrowe plastry. Smażymy ser z dwóch stron, aż będzie miał odbite paski od grilla. Pomarańczę kroimy i filetujemy, czyli obieramy ze skórki.

Przekładamy pomarańcze wraz z sokiem do miski z sałatą, doprawiamy pieprzem i mieszamy. Zawartość miski przekładamy do głębszych talerzy. Dodajemy grillowane plastry Halloumi.

Całość skrapiamy oliwą, posypujemy porzeczkami, możemy dodatkowo posypać np. drobnymi listkami mięty. Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *