Lubicie tosty francuskie? Moje tosty są z sokiem 100% pomarańcza TYMBARK, nadają się idealnie na śniadanie, ale również na kolację. Można je podać z konfiturą, posypane cukrem pudrem lub polane syropem pomarańczowym.
Francuskie tosty często przygotowuję mojemu synowi. On uwielbia smażony chleb wcześniej wymoczony w roztrzepanym jajku z mlekiem. Sama jadałam takie tosty jako dziecko przygotowane na śniadanie przez moją mamę, dlatego też przygotowywałam takie śniadanie mojemu synowi. To smaczne, szybkie, bardzo pożywne śniadanie, do tego tanie. Do przygotowania tostów można oprócz chleba tostowego wykorzystać lekko czerstwy chleb, jedynie trzeba go dłużej moczyć w jajecznej masie. Przeważnie przygotowuję wytrawne tosty francuskie. Ale czasami przygotowuję tosty francuskie w wersji na słodko z sokiem pomarańczowym. W okresie zimowym i Bożego Narodzenia można wykorzystać sok ze świeżych pomarańczy, ale w porach roku, gdy pomarańcze nie są tak słodkie lub ich nie ma, można do pomarańczowych tostów francuskich wykorzystać 100 % sok pomarańczowy z kartonika. Te tosty mają idealną konsystencję są chrupiące z zewnątrz a w środku są delikatne ze słodyczą pomarańczy.
Składniki
- 2-3 jajka
- skórka otarta z 1/2 pomarańczy
- 100 ml soku pomarańczowego 100 % Tymbark do masy jajecznej
- 4 kromki pieczywa tostowego
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- na syrop:
- 100 ml soku pomarańczowego 100 % Tymbark
- 2 łyżeczki cukru
- skórka otarta z 1/2 pomarańczy
Przygotowanie:
W szerokiej miseczce mieszamy za pomocą trzepaczki sok pomarańczowy, jajka, można dodać trochę świeżo otartego cynamonu i skórkę z pomarańczy.
Kromki chleba tostowego zanurzamy w płynie pomarańczowo-jajecznym z każdej strony.
W czasie kiedy chleb tostowy się moczy, w rondelku umieszczamy sok pomarańczowy, cukier, oraz skórkę otartą z połowy pomarańczy, całość doprowadzamy do wrzenia, następnie gotujemy na małym ogniu, do zredukowania syropu, syrop musi zgęstnieć.
Na patelni rozgrzewamy masło z olejem, smażymy chleb tostowy po 2 minuty z każdej strony, aż tosty będą złociste.
Pomarańczowe francuskie tosty tuż przed konsumpcją polewamy syropem pomarańczowym. Są pyszne, są idealne w smaku. Polecam!
Kilka słów z materiałów prasowych marki TYMBARK
„… Jak wynika z badania przeprowadzonego przez Instytut ARC Rynek i Opinia dla marki TYMBARK ponad 91 proc. Polaków jada śniadania, a dla 45 proc. z nas jest to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Nie zawsze jednak na śniadaniowym stole znajdują się te produkty, które rzeczywiście chcielibyśmy i powinniśmy zjeść.
Od dawna dietetycy biją na alarm, że żyjąc w ciągłym pędzie nie odżywiamy się tak, jak powinniśmy. Jemy w biegu, zastępując pełnowartościowe posiłki niezdrowymi przekąskami. Nie spożywamy zalecanych pięciu porcji warzyw, owoców lub soku, bo wydaje nam się, że przestrzeganie zdrowej diety jest bardzo trudne do zrealizowania. Tymczasem, wystarczy szklanka soku do śniadania by dostarczyć do organizmu pierwszą dawkę witamin, która pozwoli nam dobrze rozpocząć dzień.
Od poniedziałku do piątku na naszym śniadaniowym stole pojawiają się najczęściej te same produkty, przez co nasz dieta jest dość uboga i monotonna, a także bardzo często pozbawiona niezbędnej porcji witamin. Podczas śniadań królują wtedy kanapki (87 proc.).
W tygodniu zdecydowanie nie mamy czasu na celebrację jedzenia. Jemy je zazwyczaj sami (55 proc.), bez pozostałych członków rodziny, w pośpiechu, nerwowo zerkając na zegarek.
Co więcej, aż jedna piąta Polaków swoje pierwsze śniadanie je dopiero w pracy.
Śniadanie w weekend wygląda zupełnie inaczej. Polacy podchodzą do niego z ogromną dbałością, starając się by na stole znalazły się zarówno ulubione, ale też zdrowe produkty. Jemy je zdecydowanie dłużej i spokojniej, chcąc sobie sprawić choć odrobinę kulinarnej przyjemności. Trzeba jednak pamiętać, że w sobotę i niedzielę mamy po prostu czas na taką celebrację. Twierdzi tak 47 proc. respondentów. Siadając do śniadaniowego stołu w weekend staramy się dopasować godzinę w taki sposób, by zasiedli przy nim wszyscy członkowie rodziny. To dla nas czas, w którym możemy zrekompensować najbliższym brak czasu w ciągu tygodnia. W weekend na naszym śniadaniowym stole pojawia się także więcej witamin. W sobotę i niedzielę dużo częściej obecne są: sałatki (27 proc. w weekend i 16 proc. w tygodniu), warzywa (odpowiednio 27 proc. 20 proc.), owoce (22 proc. i 18 proc.) oraz soki (20 proc. i 17 proc.)…”
Moje pomarańczowe tosty francuskie świetnie wpisują się w zalecane 5 porcji owoców w ciągu dnia według TYMBARK. Sok w tostach i sok do tostów to smaczne i zdrowe śniadanie!
* Wpis zawiera lokowanie produktu
Lubię tosty francuskie, chociaż nigdy jeszcze nie jadłam ich na słodko:))
One są tak pyszne, że smakowały nawet Piotrkowi.
Te tosty wyglądają tak apetycznie, że chce się po nie sięgnąć 🙂
To pierwsze zdjęcie jest tak kolorowe i apetyczne, że jutro chyba takie przygotuję. Do tego jaki prosty przepis!
Pingback: Panna cotta na kefirze z syropem pomarańczowym - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Tosty francuskie z dżemem truskawkowym