Uwielbiam rosół, chyba najbardziej ze wszystkich zup, mogę jeść rosół na okrągło, chyba nigdy mi się nie znudzi. Najlepszy wg mnie rosół jest z wołowiny, niezbyt często taki przygotowujemy ze względu na jej cenę. Rosół wołowy jest smaczny, bardzo aromatyczny i esencjonalny. Podaję rosół wołowy z domowymi kluseczkami. Na dobrym rosole można przygotować wiele zup, rosół jest doskonałą bazą do zup i sosów. Można taki rosół zamrozić, nawet w pojemnikach do lodu, jeśli jest potrzebny to wystarczy go dodać do dania. Rosół też zaleca się osobom przeziębionym lub rekonwalescentom po chorobie, gdyż domowy rosół doskonale rozgrzewa i wzmacnia organizm.
Jednak najczęściej przygotowuję rosół drobiowy z kurczaka lub kury. Do niego też polecam przygotować domowe kluseczki. Jeśli zostanie coś z tego rosołu to jutro będzie zupa pomidorowa.
Domowy rosół z kluseczkami:
- 2 kg dosyć tłustego kurczaka a najlepiej kury,
- 4 marchewki,
- 1 pietruszka,
- kawałek selera,
- kawałek pora
- 1 szt cebula,
- 3 szt. liść laurowy,
- 1 łyżeczka ziarnistego czarnego pieprzu,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka soli,
- biały pieprz do smaku
- 3,5 litra wody
Obieramy i myjemy warzywa. Cebule kroimy na pół i przypalamy delikatnie nad gazem. Układamy w garnku kawałki pokrojonego kurczaka lub kury, dodajemy 1 łyżeczkę soli . Zalewamy wodą i zagotowujemy. Gdy na powierzchni pojawią się szumowiny, ściągamy je łyżką cedzakową. Zmniejszamy gaz, dodajemy warzywa, przyprawy, gotujemy pod przykryciem godzinę, aż mięso i warzywa będą miękkie, doprawiamy rosół białym pieprzem i ewentualnie solą jeśli jest za mało słony. Podajemy z domowymi kluseczkami. Marchewkę kroimy w plasterki i układamy na kluseczkach wraz z natką pietruszki.
Zalewamy gorącym rosołem. Smacznego
Niedzielna klasyka 🙂 Mniam! Wygląda cudnie 🙂
Prawdziwy rosół z kury z kluseczkami… Ach jak mi do takiego tęskno, pycha!
Pingback: Chilli con carne - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom