Bananowe ciasteczka owsiane to moje ulubione dwuskładnikowe fit ciasteczka. Piekę je zawsze gdy jestem na diecie. Są proste, tanie, smaczne i szybkie do przygotowania. Ciasteczka są bez cukru, bez mąki, bez jajek, tylko w ich składzie jest banan i płatki owsiane. Do ich przygotowania nie potrzebujemy też sprzętu, jedynie widelec do rozdrobnienia banana i do wymieszania go z płatkami owsianymi. Jeśli nie liczycie kalorii to możecie dodać trochę miodu lub cukru, oraz bakalie.
Bananowo-owsiane ciasteczka bez dodatków można podjadać bez wyrzutów sumienia 🙂
Polecam też inne moje przepisy na ciasteczka z dodatkiem płatków owsianych:
Ciasteczka owsiane z żurawiną i czekoladą
Ciasteczka owsiane z rodzynkami
Ciasteczka owsiane z bakaliami
ciasteczka owsiane białkowe
Ciasteczka owsiane z żurawiną
miodowe ciasteczka owsiane z orzechami i migdałami
Składniki na ok. 16 ciasteczek:
1 duży dojrzały banan
1 szklanka płatków owsianych
opcjonalne dodatki:
bakalie
miód, ksylitom, cukier itp.
Przygotowanie: Banana rozgniatamy dokładnie widelcem na miazgę, następnie dodajemy płatki owsiane i całość dokładnie mieszamy. Konsystencja masy na ciastka ma być dość zwarta. Masę pozostawiamy na kwadrans, aby płatki napęczniały.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy je w odstępach i delikatnie spłaszczamy.
Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 20-25 minut aż staną się złociste.
Po upieczeniu pozostawiamy ciasteczka do ostygnięcia, u nas nigdy nie doczekały następnego dnia! Smacznego!
robilam bardzo podobne ,posmak banana jest smakowity :p