Kiedy zostaną nam wiśnie z nalewki, możemy przygotować pyszne ciasto czekoladowe z dodatkiem wiśni.
Składniki:
- 2 szkl mąka,
- 1 szkl. cukier,
- 4 szt jajka,
- 3/4 kostki margaryny,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 300 ml jogurtu greckigo,
- 1/2 słoika wiśni z nalewki,
- 2 łyżki kakao
Rozpuścić margarynę, ostudzić. Do miski wbić jajka, dodać szkl. cukru, miksować, dodać rozpuszczona Kasię, jogurt, mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i 2 łyżkami kakao, cały czas miksując, przełożyć do podłużnej formy wysmarowanej margaryną i wysypaną tartą bułką, piec 45 minut w temp. 170 stopni.
Wystudzić, wyjąć z formy, odwrócić i posmarować polewą zrobioną z 1/3 szkl. wiśniówki, 2 łyżeczek żelatyny, 3 łyżek jogurtu i 1 łyżki cukru pudru- żelatynę namoczyć w nalewce, gdy napęcznieje rozpuścić, wystudzone wymieszać z jogurtem i cukrem pudrem,
posmarować.
Ciasto pokroić na grube kawałki.