Muffinki piernikowe ze śliwkami suszonymi. Muffiki to taka wdzięczna słodkość, z którą za bardzo nie trzeba się cackać i nie trzeba ich kroić. Połaczyłam muffinki ze śliwkami i stwierdzam, że będą pasować na Święta, można je zapakować w folię i zrobić z nich jadalny podarunek, oczywiście bardziej dekoracyjnie przyozdobiony.
Składniki na 12 sztuk muffinek piernikowych ze śliwkami suszonymi :
125 g masła lub margaryny
2,5 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
2 czubate łyżki kakao
1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika
szczypta soli
2 jajka |
250 g jogurtu naturalnego
12 sztuk dużych suszonych śliwek |
cukier puder do posypania
cukier puder i sok z cytryny na lukier, ciasteczka i gruby cukier do dekoracji
Jak przygotować Muffinki piernikowe ze śliwkami suszonymi : W rondelku rozpuszczamy 125 g masła, studzimy, dodajemy 250 g jogurtu naturalnego, wbijamy 2 jajka i za pomocą trzepaczki dokładnie mieszamy składniki. Wszystkie suche składniki: mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę, cukier , kakao, przyprawę do piernika mieszamy dokładnie w misce, mokre składniki z rondelka przelewamy do suchych, mieszamy niezbyt długo, gdyż muffinki tego nie lubią i nakładamy do papilotek do 1/2 wysokości, do środka wkładamy suszone śliwki przykrywamy pozostałym ciastem, posypać słupkami migdałów. Piec ok 25-30 minut w nagrzanym piekarniku w temp 180C. Ostudzone muffinki lukrujemy i dekorujemy dowolnie, ja posypałam grubym cukrem i ciasteczkami piernikowymi. Wykładamy na talerz i jemy z apetytem. muffinki można też tylko posypać cukrem pudrem. Smacznego.