Muffiny piernikowe

Muffiny to taka wdzięczna, podzielna słodkość, z którą za bardzo nie trzeba się cackać. Przy okazji chciałam sprawdzić, czy ta kompozycja smakowa sprawdzi się w muffinkach. Stwierdzam, że będą pasować na Święta, można je zapakować w folię i zrobić z nich jadalny podarunek, oczywiście bardziej dekoracyjnie przyozdobiony.

Piernikowe muffiny

Składniki:

125 g margaryny Kasia

2,5 szklanki mąki

1/2 szklanki cukru trzcinowego

1 op. 15 g proszku do pieczenia

1 op. 10 g cukru waniliowego

3/4 szkl. granoli z żurawiną

1 czubata łyżka kakao

1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika

2 jajka

250 g jogurtu naturalnego

36 sztuk suszonej żurawiny

6 łyżeczek migdałów w słupkach

cukier puder do posypania

szczypta soli

W rondelku rozpuścić 125 g margaryny Kasia, ostudzić, dodać 250 g jogurtu naturalnego, wbić 2 jajka i za pomocą trzepaczki dokładnie ubić składniki. Granolę, lekko rozdrobnić. Wszystkie suche składniki: granolę, mąkę, sól, proszek do pieczenia, cukier trzcinowy, cukier waniliowy, kakao, przyprawę do piernika wymieszać dokładnie w metalowej misce, mokre składniki z rondelka przelać do suchych, wymieszać niezbyt długo, gdyż muffinki tego nie lubią i nałożyć do papilotek do 1/2 wysokości, ułożyć po 3 sztuki suszonej żurawiny, przykryć pozostałym ciastem, posypać słupkami migdałów. Piec ok 25-30 minut w nagrzanym piekarniku w temp 180C. Ostudzone muffinki wyłożyć na podłużny talerz, można je posypać cukrem pudrem.

Ostudzone muffinki wykładamy na podłużny talerz, ja dodatkowo posypałam je cukrem pudrem. do przygotowania muffinek przygotowujemy potrzebne składniki w misie od robota mieszamy wszystkie susche składniki nakładamy do papilotek do 1/2 wysokości, układamy po 3 sztuki suszonej żurawiny Pieczemy ok 25-30 minut w nagrzanym piekarniku w temp 180C
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.