Przepis na gulasz

Przepis na gulasz po meksykańsku. Gulasz z kaszą w meksykańskim stylu, można uzyskać dodając przyprawy charakterystyczne dla kuchni meksykańskiej, czyli kumin, chilli, paprykę czerwoną i czosnek, trzeba je jednak używać z umiarem, gdyż można przedobrzyć i uzyskać efekt przeciwny do oczekiwanego. Postanowiłam z autopsji sprawdzić wiadomości usłyszane na warsztatach.


Składniki:

60 dag mięsa gulaszowego

1 kostka do mięsa z papryką Knorr

2 łyżki oliwy

1 łyżeczka majeranku

1/4 łyżeczki kuminu Kotanyi

1/4 łyżeczki chilli

1 łyżeczka czerwonej papryki

1/4 łyżeczki marynaty czosnkowej Kotanyi

1 cebula

Przygotowanie:

Przygotowujemy w pierwszej kolejności marynatę do mięsa, do miski wlać 2 łyżki oliwy z oliwek, dodać kostkę do mięsa, którą rozcieramy za pomocą widelca, wsypujemy pozostałe przyprawy, czyli majeranek, chilli, kumin, czerwoną paprykę i czosnkową marynatę, dokładnie łączymy składniki i dodajemy do niej mięso pokrojone w kostkę. Pokrywamy marynatą wszystkie kawałki mięsa i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Gdy czas marynowania dobiegnie końca, rozgrzewamy patelnię, podsmażamy mięso, odwracamy i układamy na mięsie cebulę pokrojoną w piórka, przykrywamy pokrywką, podsmażamy drugą stronę, wlewamy 400 ml wrzącej wody i dusimy tak długo aż mięso będzie miękkie i uzyskamy aromatyczny sos, zagęszczaczem jest w tym przypadku cebula. Gdy mięso i sos jest gotowy podajemy z kaszą jęczmienną i buraczkami.


 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.