Kuchnia PRL

Kuchnia PRL stała się ostatnio bardzo popularna, może z  sentymentu do okresu dzieciństwa, młodości, a może też z czystej oszczędności. Ponieważ w tamtym okresie powstawały różne potrawy z prostych i tanich składników.  Mimo ograniczonego dostępu do wielu produktów gospodynie domowe potrafiły ugotować z najprostszych składników bardzo smaczne dania. Niektórzy pamiętają też smak tych potraw z popularnych w PRL-owskich lokali, czy też z barów mlecznych.

Moje dzieciństwo i młodość przypadło właśnie w okresie PRL, więc smaki tamtego okresu znam z autopsji, a nie ze słyszenia. Wszystkie przedstawione poniżej potrawy jadłam w barze mlecznym, stołówce szkolnej, w stołówce zakładowej, oraz w rodzinnym domu, wiele z nich jadam też obecnie, gdyż są stałym elementem polskiej kuchni.

Potrawy z PRL:

Babka ziemniaczana z boczkiem
Tradycyjny barszcz ukraiński
Cynaderki wieprzowe
Fasolka po bretońsku
Flaki wieprzowe
Flaki wołowe
Flaki drobiowe Żołądki drobiowe ( flaczki drobiowe)
Galat Zimne nóżki (Galat)
galat z wolnowaru Galareta wieprzowa
galantyna z kurczaka galat drobiowy,
Golonka gotowana ( z wody)
Golonka w kapuście z wolnowaru
Pikantny gulasz z serc
jajak z majonezem
kapusta zasmażana z kminkiem
kaszanka z ziemniakami i surówka,
Pampuchy. Kluski na parze.
Knedle z mięsem. Kluski z mięsem
kopytka Najlepsze kopytka domowe
Tradycyjne kotlety mielone
Kotlet panierowany z karkówki
Tradycyjny kotlet schabowy
Kotlety z jajek (kotlety jajeczne)
Kotlety z jajek i warzyw
Kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym
Kotlety z mortadeli
Krokiety o smaku ruskich pierogów
Makaron z serem na słodko
Marchewka z groszkiem
Naleśniki z parówką i serem
Ozorki w sosie chrzanowym
Ozory w sosie koperkowym
Paprykarz ze śledzia
Pasta z jajek (do kanapek)
Pierogi leniwe tradycyjne
Pierogi ruskie z boczkiem
Tradycyjne pierogi z jagodami
Sos tatarski
Sałatka z warzyw z rosołu
śledzie w oleju, przepis podstawowy
Tatar wołowy, czyli befsztyk tatarski
Tatar z ogórkiem, cebulą i żółtkiem
Wątróbka drobiowa smażona z cebulką
Wątróbka wieprzowa panierowana palce lizać
Wątróbka w sosie z majerankiem
Pływające wyspy (Zupa nic)

Słodycze z PRL:
biszkopt z owocami
ciasto salceson
Ciasto ucierane z truskawkami
Deser z galaretką, truskawkami i bitą śmietaną
Galaretka z truskawkami i bitą śmietaną (deser)
Domek baby jagi Sernik bez pieczenia z truskawkami
domek Baby Jagi
Kaszka manna z malinami
Kasza manna na mleku
Deser z kaszy manny z owocami

jabłecznik sypany
Murzynek z serem
Najlepszy sernik na zimno
torcik z kaszy manny,
Mleczne cukierki z prosem

W moim rodzinnym domu samemu robiliśmy też kiełbasy, wędliny, smalec, przetwory i sery, więc poniżej znajdziecie też sporo naszych przepisów na wszelakie wyroby domowe.

Mięsa, pasztety, wędliny i inne mięsne wyroby domowe:

Baton wieprzowy gotowany

biała kaszanka z kaszą pęczak

biała kaszanka zapiekana

biała kiełbasa

biała kiełbasa

Kiełbasa biała domowa na Święta

Biała kiełbasa drobiowa (wersja light)

Boczek pieczony

chorizo, czyli hiszpańska kiełbasa

Gęsi pasztet z żurawiną

Karczek rolowany z boczkiem. Rolowana karkówka pieczona.

Karkówka dojrzewająca

karkówka pieczona z sokiem pomarańczowym, sosem sojowym i sweet chilli

karkówka surowa suszona

Karkówka ze słoika

Domowa kiełbasa à la gołąbki

Kiełbasa dojrzewająca à la ‪‎kabanosy

Kiełbasa słoikowa

Kiełbasa suszona dojrzewająca. Kiełbasa palcówka

Łopatka mielona ze słoika

Mielonka dojrzewająca. Kiełbasa mielona suszona.

Mielonka drobiowa ze słoika

Mielonka w osłonkach wędliniarskich

ogonówka dojrzewająca

ogonówka gotowana

Pancetta (surowy suszony boczek zawijany)

Pasztet drobiowy z wiśniami

Pasztet faszerowany z jajkiem

pasztet wielkanocny

Pâté z drobiowych wątróbek

pâté z galaretką z jabłek

Pasztet z drobiowych wątróbek

Pasztet z wątróbek z morelami

Pieczeń rzymska z prażoną cebulką

Roladki z kurczaka z serem i pomidorami

Schab dojrzewający (schab surowy suszony)

schab gotowany pikantny

Schab gotowany ( w 10 minut)

Schab gotowany (domowa wędlina)

Schab peklowany parzony

Schab pieczony faszerowany warzywami

Schab pieczony w niskiej temperaturze

Schab pieczony z boczkiem. Schab szpikowany boczkiem.

Schab pieczony z pieprzem i majerankiem

Schab pieczony z tymiankiem i czosnkiem

Schab suszony w piekarniku

schab z pończochy

Smalec domowy z kiełbasą

Smalec ze skwarkami

smalec ze skwarkami

Suszony schab wieprzowy

Szynka domowa gotowana

Szynka domowa gotowana

domowa szynka suszona i gotowana

Szynka gotowana pikantna

Szynka gotowana z jałowcem

Szynka pieczona w musztardowo-miodowej marynacie

Szynka Świąteczna z żurawiną

Wędlina drobiowa ze słoika

Nabiał:

Domowy twaróg ziołowy

Jak zrobić domowy twaróg?

Jak zrobić domowy kefir?

Labneh (arabski serek jogurtowy)

Ser ricotta (domowa ricotta na serwatce)

Serek topiony (domowy)

Ser smażony z kminkiem

Ser smażony z suszonymi pomidorami

Pieczywo:

Bagietki pełnoziarniste

bagietki pszenne rustykalne

bagietki pszenno-żytnie.

Bułeczki drożdżowe z ajwarem

Bułeczki z rukolą i serem

bułka paryska

Bułki drożdżowe faszerowane

Bułki owsiane

Bułki pszenne z otrębami

Bułki pszenne z sezamem

Bułki razowe z płatkami

Bułki wielozbożowe

chleb z garnka

Dietetyczny chleb bez mąki
Focaccia

 

 

 

 

 

Print Friendly

4 myśli nt. „Kuchnia PRL

  1. Super przepisy przypominają młode lata PRL i obiadki które, mama gotowala, babcia, sasiadeczki. Posłałem koledze do Stanów bo prosił! Jak to kiedyś gotowano.

  2. Kochani, czy ktoś z Was pamięta takie maleńkie kluseczki śląskie, które wyglądały, jak małe kopytka i do tego oprócz jakiegoś mięsa podawano w barach kapustę (chyba białą) z takimi czarnymi piegami (podobno były to pieczarki)? Czy ktoś z Was wie, jak była robiona ta kapustka? Uwielbiałam ją właśnie z tymi ,,kopytkami”. Takie dania serwowano w barach w Łodzi w latach 70- tych i 80- tych, później zniknęły te potrawy i część barów

  3. Nie wiem Pani ,gdzie taką Kuchnię Polską PRL-u.?lub pożyczyć.
    Mam taką,ale,jest trochę zniszczona i brakuje kilka kartek.Jest z 65 roku.
    Proszę poradzić co mam zrobić aby ją odnowić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *