Łopatka mielona ze słoika

Łopatka mielona ze słoika to kolejny mój przepis na domową wędlinę, to inaczej mielona kiełbasa ze słoika z łopatki wieprzowej.

Na blogu znajdziecie przepisy na wędliny ze słoików:

wędlina drobiowa ze słoika
Kiełbasa słoikowa
Karkówka ze słoika
pasztet do słoika

Po pasteryzacji i wystudzeniu w słoiku z łopatką mieloną tworzy się galaretka, która otacza mięso, a na jej powierzchni tworzy się cienka warstwa smalcu. Taka mielona łopatka ze słoika jest idealna po pokrojeniu jako obkład na kanapki.

łopatka mielonałopatka mielona

Jak przygotować łopatkę mieloną ze słoika?
Składniki:
1 kg łopatki wieprzowej
2 łyżki majeranku
ok. 1/2-1 łyżka soli
ok. 1/2-1 łyżka soli peklowej
1 łyżka czosnku granulowanego
1 szklanka zimnej wody
1 łyżka żelatyny spożywczej
½ łyżki czarnego pieprz mielonego

Przygotowanie: Łopatkę wieprzową mielimy i przekładamy do miski. Dodajemy przyprawy w ilości swoich preferencji smakowych (ja wykorzystałam taką gramaturę jak powyżej), wlewamy szklankę zimnej przegotowanej wody, dodajemy 1 łyżkę suchej żelatyny i dokładnie wszystko mieszamy. Dzięki dodatkowi żelatyny wytworzy się galaretka. Surowe mięso przekładamy do słoików, zakręcamy nakrętki. Wstawiamy słoiki do garnka wyłożonego ściereczką, wlewamy wodę do 3/4 wysokości słoików, pasteryzujemy słoiki 60 minut, następnego dnia pasteryzujemy ponownie, ale krócej przez 30 minut. Jeśli chcemy przechowywać słoiki dłużej do pasteryzujemy trzykrotnie każdego dnia i studzimy. Tyndalizacja to pasteryzacja frakcjonowana – metoda konserwacji żywności w słoikach lub puszkach, która polega na 2-3 krotnej pasteryzacji przeprowadzanej w odstępach 1-3-dniowych. Smacznego!

łopatka mielona

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

45 myśli nt. „Łopatka mielona ze słoika

  1. Witaj!

    Przepis brzmi wspaniale, a zdjęcia powodują, że dostałam ślinotoku…
    Mam tylko jedno pytanie – jak długo taki słoik z łopatką może stać w lodówce? Czy szybko się psuje?

    • Witam, ale napisałam we wpisie, że dodajemy przyprawy w ilości swoich preferencji smakowych, ja dodałam w takich proporcjach jak lubimy i nie uważam, aby to mięso było za słone i za pieprzne. Ja zawsze próbuję czy smak mi odpowiada.

  2. Pomiędzy jedna a drugą pasteryzacją to słoiki zostawiamy w garnku w temp. pokojowej czy przekładamy do lodówki?
    Czy wyrób może podróżować bez lodówki 12 h? Chciałabym zabrać na wakacje.

    • Drogi Anonimie, ja nie wyciągam słoików z garnka, stygną sobie w garnku, potem ponownie pasteryzuję. Wyrób może podróżować, gdyż my też tak przygotowane słoiki zabieramy na wakacje.

  3. Na 1 kg mięsa 2 łyżki soli? To nie da się jeść i chyba nie ma nikogo, komu to mięso będzie odpowiadało. Na kg mięsa daje się, góra, 2 dekagramy soli tj. 2 łyżeczki od herbaty z niewielką górką.

  4. Pyszna wędlinka 🙂 Nie jest za słona ,trochę pieprzna jak dla mnie ale dla małża akuratna 😀 Kupiłam mieloną łopatkę więc przygotowanie było błyskawiczne .Jutro robię wędlinkę drobiową a następnie pasztet .Chyba się uzależnimy 😀

  5. Dziękuję za przepis.
    Problem tylko z tym, że nie wiem gdzie dostać proste słoiki. Wszystkie mają ‚zagięcia”
    Pozdrawiam

  6. Hej ..swietny przepis . W moim przypadku sprawdza sie w kazdej formie. Smak polski i to chyba najwazniejsze. Nie znosze wedlin z kraju w ktorym obecnie rezyduje. Dziekuje jeszcze raz za wspaniale przepisy. Pozdrawiam wszystkich na tym forum i pania Jolante:)))))

  7. Przepraszam za pytanie, ale jestem laikiem w tej sprawieCzy tego mięsa się nie smaży, tylko takie surowe daje do słoików? I potem po tej pasteryzacji można je od razu jeść?

  8. Mam pytanie do pasteryzacji układamy słoiki wieczkiem do dołu czy do góry..drugie pytanie po pasteryzacji 60minutowej układamy jak słoiki wieczkiem do góry czy na dół

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.