Łopatka mielona ze słoika

Łopatka mielona ze słoika to kolejny mój przepis na domową wędlinę, to inaczej mielona kiełbasa ze słoika z łopatki wieprzowej.

Na blogu znajdziecie przepisy na wędliny ze słoików:

wędlina drobiowa ze słoika
Kiełbasa słoikowa
Karkówka ze słoika
pasztet do słoika

Po wystudzeniu w słoiku z łopatką mieloną tworzy się galaretka, która otacza mięso, a na jej powierzchni tworzy się cienka warstwa smalcu. Taka mielona łopatka ze słoika jest idealna po pokrojeniu jako obkład na kanapki.

łopatka mielonałopatka mielona

Jak przygotować łopatkę mieloną ze słoika?
Składniki:
1 kg łopatki wieprzowej
2 łyżki majeranku
ok. 1/2-1 łyżka soli
ok. 1/2-1 łyżka soli peklowej
1 łyżka czosnku granulowanego
1 szklanka zimnej wody
1 łyżka żelatyny spożywczej
½ łyżki czarnego pieprz mielonego

Przygotowanie: Łopatkę wieprzową mielimy i przekładamy do miski. Dodajemy przyprawy w ilości swoich preferencji smakowych (ja wykorzystałam taką gramaturę jak powyżej), wlewamy szklankę zimnej przegotowanej wody, dodajemy 1 łyżkę suchej żelatyny i dokładnie wszystko mieszamy. Dzieki dodatkowi żelatyny wytworzy się galaretka. Przekładamy mięso do słoików, zakręcamy nakrętki. Wstawiamy słoiki do garnka wyłożonego ściereczką, wlewamy wodę do 3/4 wysokości słoików, pasteryzujemy słoiki 60 minut, następnego dnia pasteryzujemy ponownie, ale krócej przez 30 minut. Jeśli chcemy przechowywać słoiki dłużej do pasteryzujemy trzykrotnie każdego dnia i studzimy. Smacznego!

łopatka mielona

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

32 myśli nt. „Łopatka mielona ze słoika

  1. Witaj!

    Przepis brzmi wspaniale, a zdjęcia powodują, że dostałam ślinotoku…
    Mam tylko jedno pytanie – jak długo taki słoik z łopatką może stać w lodówce? Czy szybko się psuje?

    • Witam, ale napisałam we wpisie, że dodajemy przyprawy w ilości swoich preferencji smakowych, ja dodałam w takich proporcjach jak lubimy i nie uważam, aby to mięso było za słone i za pieprzne. Ja zawsze próbuję czy smak mi odpowiada.

  2. Pomiędzy jedna a drugą pasteryzacją to słoiki zostawiamy w garnku w temp. pokojowej czy przekładamy do lodówki?
    Czy wyrób może podróżować bez lodówki 12 h? Chciałabym zabrać na wakacje.

    • Drogi Anonimie, ja nie wyciągam słoików z garnka, stygną sobie w garnku, potem ponownie pasteryzuję. Wyrób może podróżować, gdyż my też tak przygotowane słoiki zabieramy na wakacje.

  3. Na 1 kg mięsa 2 łyżki soli? To nie da się jeść i chyba nie ma nikogo, komu to mięso będzie odpowiadało. Na kg mięsa daje się, góra, 2 dekagramy soli tj. 2 łyżeczki od herbaty z niewielką górką.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.