Jak zrobić chipsy z jabłek?

Jak zrobić chipsy z jabłek? To nic trudnego!

chipsy z jabłek

Robię sama chipsy z jabłek, gdyż czytając opis na opakowaniu w tych gotowych, chrupiących chipsach w małych paczuszkach okazało się, że są dodatkowo obficie słodzone cukrem, oraz konserwowane. Zdecydowanie wybieram  chipsy z suszonych owoców czy warzyw przygotowane domowym sposobem, gdyż są na 100% zdrowsze. Do przyrządzenia tych niskokalorycznych, pysznych domowych chipsów z jabłek potrzebne będą nam tylko jabłka, piekarnik  nagrzany do 50 stopni C oraz kilka godzin cierpliwości.  Umyte, osuszone jabłka pozbawiamy gniazdek nasiennych, kroimy w cienkie plasterki lub pół pastry, układamy je pojedynczo na sicie wyłożonym papierem do pieczenia i suszymy w niskiej temperatury 50 stopni przez ok. 4 godziny, jeśli macie suszarkę do grzybów i warzyw suszenie potrwa jednak trochę dłużej.
Takimi chipsami jabłkowymi możemy zajadać się do woli bez wyrzutów sumienia i bez liczenia kalorii. Jadłam już chipsy jabłkowe dodatkowo posłodzone przed suszeniem cukrem i odrobiną cynamonu, ale dla mnie jest to jednak zbędny dodatek.

Polecam też przepis na Suszone pomidory w zalewiePieczone pomidory, lub Przepis na suszone pomidory w zalewie oliwnej

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

4 myśli nt. „Jak zrobić chipsy z jabłek?

  1. Ja używam piekarnika, bo suszarki do grzybów nie mam 🙂 Wolę piekarnik, bo takie suszenie jest jakby lepsze. Jabłka (lub inne owoce) są bardziej aromatyczne. Może mi się tylko wydaje, ale…

    • A ja bym chciała wysuszyć sobie jabłka w piekarniku. Raz próbowałam i mi nie wyszły… Nie wiem, może za cienko pokroiłam, choć wydaje mi się, że były akurat. Jedne się lekko podpaliły i przywarły do papieru, drugie były jakieś takie suche i cienkie. Może problemem jest piekarnik, bo mam gazowy i trudno mi w nim utrzymać stabilną temperaturę.

  2. Pingback: Cebula i czosnek w proszku. Tajniki suszenia żywności - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.