Suszone pomidory w zalewie

Ja wiem jak zachować aromat i smak lata, a Wy? Każdego roku przygotowuję suszone pomidory  lub pieczone pomidory, ale za każdym razem robię to w inny sposób. Tym razem pomidory suszyłam długo, ale w jednakowej temperaturze. Suszenie ich w niskiej temperaturze koncentruje ich naturalny smak, dodatek ziół i przypraw wzbogaca go, a  dodatek cukru delikatnie je karmelizuje.  Po spędzeniu ok. sześciu godzin w piekarniku rozgrzanym do 100 st. C, znacznie zmniejsza ich objętość, ale  w tym przepisie oto właśnie chodzi. Suszone pomidory następnie zalewam pół na pół zimną oliwą i olejem, dodaję świeży tymianek i rozmaryn, oraz po dużym, przekrojonym ząbku czosnku, a następnie pasteryzuję 30 minut w piekarniku nastawionym na 100 st. Suszone pomidory w zalewie, będzie można potem wykorzystać do przygotowania innych dań.

Suszone pomidory można jeść jak chipsy, zmiksowane można podać do makaronu. Z suszonych pomidorów można przygotować pyszną pastę do kanapek.

Przepis na najlepsze domowe Suszone pomidory w zalewie:

Suszone pomidory w zalewieSuszone pomidory w zalewie

2 kg  pomidorów Lima
sól morska ziołowa
cukier trzcinowy
czosnek granulowany
zioła prowansalskie

oliwa + olej
świeży rozmaryn
świeży tymianek
ząbki czosnku

Najlepsze do suszenia są pomidory lima, gdyż są bardzo mięsiste i nie potrzeba wydrążać ich środków do suszenia. Umyte i osuszone pomidory kroimy na pół, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przekrojoną stroną do góry. Wierzch pomidorów doprawiamy solą, cukrem, ziołami i posypujemy granulowanym czosnkiem, ponadto całość skrapiamy oliwą, Suszymy pomidory w temperaturze 100 st. C około 6 godzin.  Czas pieczenia zależy od wielkości i soczystości pomidorów. Ja to wszystko przygotowałam z samego rana, włączyłam piekarnik i poszłam sobie do pracy. Po moim powrocie pomidory były idealnie suche.

Pomidory powinny być pomarszczone. Suszone pomidory układamy w słoiku, wkładamy po 2 gałązki rozmarynu, świeżego tymianku, ząbek czosnku, zalewamy oliwą do połowy, uzupełniamy olejem, zakręcamy słoiki dokładnie i pasteryzujemy słoiki 30 minut w piekarniku nastawionym na 100 stopni C. Smacznego!

Suszone pomidory w zalewieSuszone pomidorySuszone pomidory

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

3 myśli nt. „Suszone pomidory w zalewie

  1. Pingback: Sałatka z wędzonym łososiem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *