Kotlet pożarski light

Kotlet pożarski vel kotlet Pożarskiego lub kotlet à la Pożarski jadało się bardzo często w moim domu. Potrawa ta pochodzi z kuchni rosyjskiej, a moja mama pochodziła z terenów, które obecnie są w obcych rękach. Więc przepis przywiozła ze sobą na terenie odzyskane, ja przygotowuję kotlet pożarski według jej przepisu.

Kotlet pożarski jest to panierowany kotlet mielony przygotowany z mięsa kurzego lub mieszaniny mięsa kurzego i cielęcego. U nas przygotowywało się go z mielonego mięsa z kurzych udek. Nie potrzeba przepłacać, jak się umie luzować mięso kurczaka. Kotlety pożarskie z reguły smażę, ale te kotlety w dzisiejszym przepisie są moją wariacją na kotlety, które przygotowywało się u mnie w domu. Pod koniec sierpnia przygotowałam ich odtłuszczoną wersję, gdyż kotlety pożarskie upiekłam w piekarniku wraz z ziemniakami. Ale tradycyjne kotlety mielone też bardzo lubię i bardzo często przygotowuję. Na blogu jest też przepis na kotlety mielone drobiowe, ale przygotowane tak samo jak wieprzowe.

Polecam Wam jednak przepis na Kotlet pożarski light z piekarnika, szczególnie gdy liczycie kalorie:Kotlet pożarski

1 kg mięsa z udek kurczaka
2 jajka
czerstwa bułka namoczona w mleku
2 łyżki  masła
natka pietruszki
sól i pieprz do smaku
bułka tarta do panierowania

Białka jajek ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Mięso mielimy  w maszynce lub bardzo drobno siekamy. Mięso mieszamy żółtkami, odciśniętą bułką, masłem i posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy mięso solą i pieprzem, dodajemy ubite białka i  dokładnie wyrabiamy masę.

Formujemy podłużne kotlety, panierujemy w bułce tartej. Kotlety pieczemy w piekarniku w 180 stopniach na złoty kolor. Podajemy z pieczonymi ziemniakami z suszonym tymiankiem.

Kotlet pożarskiKotlet pożarski light

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Kotlet pożarski light

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.