Pikantne Rösti z dynią i czerwoną cebulą

Pikantne Rösti  z dynią i czerwoną cebulą to moja propozycja na Akcje kulinarną Szwajcarskie inspiracje.

Rösti to szwajcarskie placki ziemniaczane, można powiedzieć, że to ich potrawa narodowa. Przygotowywane są z surowych lub z podgotowanych, grubo startych ziemniaków, mają formę placka zazwyczaj wielkości patelni. Moje Rösti są z dodatkiem tartej dyni i siekanej czerwonej cebulki, doprawione są solą, czarnym pieprzem z kolendrą oraz pieprzem Cayenne, a są wielkości muffinka, gdyż upiekłam je w blaszce na muffinki.

Jak przystało na mieszkankę Wielkopolski, uwielbiam nasze tradycyjne placki ziemniaczane, dlaczego mam nie  uwielbiać szwajcarskich rösti? Zróbcie koniecznie w takim połączeniu, gdyż są bardzo smaczne 🙂

röstirösti

3 duże ziemniaki
sól i pieprz z kolendrą do smaku
kawałek dyni
¼ łyżeczki pieprzu Cayenne
1 czerwona cebula

olej do posmarowania formy na muffiny

Dynię myjemy, obieramy ze skórki. Ziemniaki obieramy, myjemy i wraz z dynią ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy drobno posiekaną czerwoną cebulę. Mieszamy wszystko z płaską łyżeczką soli, układamy na durszlaku i odstawiamy na kilka minut, aby ziemniaki puściły sok. Odciskamy wytworzony płyn. Doprawiamy masę czarnym pieprzem i pieprzem Cayenne.

Każdy dołek w blaszce smarujemy olejem, wkładamy masę ziemniaczano-dyniową, dociskamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy 30 minut. Pod koniec pieczenia w każdy placek wkładamy małą gałązkę rozmarynu.

Można podawać rösti z  łyżką gęstego jogurtu lub kwaśnej śmietany.
Rösti z dodatkiem dyni to bardzo smaczna propozycja na jesienią kolację.

röstirösti

 

Szwajcarskie inspiracje

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

4 myśli nt. „Pikantne Rösti z dynią i czerwoną cebulą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.