Pieczone pomidory

Jak zachować aromat i smak lata? Można przygotować suszone pomidory  lub pieczone pomidory. Pieczone pomidory to  sprawdzony dodatek do wielu dań. A metoda pieczenia w dosyć niskiej temperaturze koncentruje ich smak, natomiast dodatek cukru i balsamico karmelizuje je.  Po spędzeniu ok. trzech godzin w piekarniku rozgrzanym do 100-120 st. C, co prawda zmniejsza się ich objętość, ale  zdecydowanie pomidory zyskują na smaku. Upieczone pomidory można przechowywać kilka dni w lodówce, ale ja polecam je zalać gorącą oliwą, która dodatkowo wzbogaci się o pomidorowe aromaty, które potem można wykorzystać do przygotowania różnych dań. Pomidory pieczone można również zamrozić.

Można jeść pieczone pomidory np. jak chipsy, na chlebie żytnim z mozzarellą , albo na grzance z serem ricotta, pomidory z dodatkiem szpinaku, czy rukoli i oliwkami możemy podać do makaronu. Pieczone pomidory pasują prawie do wszystkiego.

Pieczone pomidory dodaję do akcji Warzywa psiankowate 2013:

Pieczone pomidoryPieczone pomidory

2 kg  pomidorów Lima

sól karpacka

ocet balsamiczny z modeny

trzcinowy cukier

czosnek w płatkach i wędzona papryka Kotanyi

oliwa

rozmaryn

Umyte pomidory kroimy na pół, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przekrojoną stroną do góry. Wierzch pomidorów skrapiamy oliwą, octem balsamicznym, posypujemy solą, odrobiną cukru, wędzoną papryką i płatkami czosnku. skropić oliwą.  Na każdym pomidorze kładziemy igiełki rozmarynu. Pieczemy w temperaturze 170 st. C na funkcji termoobieg ok. 30 minut, zmniejszamy temperaturę do 100-120 stopni i pieczemy kolejne 2,5 godziny.  Czas pieczenia zależy od wielkości i soczystości pomidorów.

Pomidory pieczemy aż się pomarszczą, odparują i zaczną lekko brązowieć na brzegach. Gdy ułożymy pomidory w słoiku, możemy zalać je gorącą oliwą. Smacznego!

SAM_8346SAM_8354SAM_8360SAM_8363

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

14 myśli nt. „Pieczone pomidory

  1. O jaaaa! Pyszności! Mam w domu 2kg limy,z których chciałam zrobić ketchup. Teraz się zastanawiam, czy lepiej jednak ich nie ususzyć…
    A deseczki cudne! Mąż zdolniacha 🙂

  2. Miałam robic dziś z wielkimi pomidorami ale chyba muszę poczekać do poniedziałku bo lepiej wiecej.
    Jedno pytanie , jeśli nie znajdę pomidorów Lima to jakie powinny byc?
    Pozdrawiam Ola

  3. Bardzo się cieszę, że dołączyłaś do mojej akcji 🙂 Nie chciałam być nachalna z zaproszeniami 😉 Twoje dania są naprawdę na wysokim poziomie kulinarnym. Myślę o zrobieniu takich pomidorków na zimę.

  4. Pingback: Schab grillowany z rozmarynem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom

  5. Pingback: Sos pomidorowy na zimę - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *