Mini bułeczki a’la Scones

Mini bułeczki  a’la scones przygotowuję bardzo często, gdy nie ma w domu pieczywa, ani drożdży. Przygotowuje się je na mieszance proszku do pieczenia i sody, a te składniki mam zawsze w domu.

Przepis na te bułeczki jest ekspresowy. 25 minut roboty włącznie z przygotowaniem i z pieczeniem, gotowe. Tym razem jedliśmy je na słodko z masłem i frużeliną jagodową. Następnym razem dodam do środka suszone pomidory i będą wytrawne bułeczki.

A Scones to małe, okrągłe bułeczki śniadaniowe, z dodatkami lub bez dodatków, które zazwyczaj  smaruje się masłem.  Można je lukrować, lub dodawać do środka suszone owoce albo inne dodatki.

Mini bułęczki a’la Scones z masłem i frużeliną jagodową, z tego przepisu wychodzi 20 bułeczek, które mieszczą się na 1 blaszce.

Mini bułeczki

Składniki:Mini bułeczki

  • 2 szklanki mąki pszennej + do podsypania
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 5 łyżek masła
  • 2 jajka
  • 150ml mleka

Jajka roztrzepujemy razem z mlekiem, zostawiamy ok. 60 ml do smarowania bułeczek.

Suche składniki wraz z miękkim masłem wyrabiamy w misie robota za pomocą haka do pizzy, dodajemy 2/3 mieszaniny jajek i mleka, dalej wyrabiamy aż wszystko się połączy. Wyciągamy ciasto na podsypany blat i lekko zagniatamy ciasto.
Ciasto rozwałkowujemy na ok. 2,5 cm i wykrawamy kółka kieliszkiem do wina, jak bułeczkę zassie i usłyszymy świst powietrza to znaczy, że wszystko robimy dobrze.
Mini bułeczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, powierzchnię smarujemy pozostałą ilością mieszaniny mleka i jajek.
Pieczemy ok. 10-12 minut w temp. 180 stopni z termoobiegiem. Są smaczne zarówno na ciepło lub zimno.
SAM_8332SAM_8334
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

4 myśli nt. „Mini bułeczki a’la Scones

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.