Mini bułeczki a’la Scones. Mini bułeczki na proszku i sodzie

Mini bułeczki na proszku i sodzie a’la Scones to mój pomysł na kryzys, gdy nie ma drożdży ani zakwasu.

Mini bułeczki  a’la scones przygotowuję bardzo często, gdy nie ma w domu pieczywa, ani drożdży. Przygotowuje się je na mieszance proszku do pieczenia i sody, a te składniki mam zawsze w domu.
Mini bułeczki na proszku i sodzie a’la Scones

Przepis na te bułeczki jest ekspresowy. 25 minut roboty włącznie z przygotowaniem i z pieczeniem, gotowe. Tym razem jedliśmy je na słodko z masłem i frużeliną jagodową. Następnym razem dodam do środka suszone pomidory i będą wytrawne bułeczki.

A Scones to małe, okrągłe bułeczki śniadaniowe, z dodatkami lub bez dodatków, które zazwyczaj  smaruje się masłem.  Scone  wywodzi się ze Szkocji, przygotowuje je z mąki, masła, mleka i proszku do pieczenia, niekiedy z dodatkiem suszonych owoców. Są zazwyczaj lekko słodkie lub niesłodzone, przyrządza się je także na słono. Można je lukrować lub dodawać do środka suszone owoce albo inne dodatki.

Przygotowałam więc kryzysowe bułki a’la Scones z masłem i frużeliną jagodową, z tego przepisu wychodzi 20 bułeczek w wersji mini, które mieszczą się na 1 blaszce.

Mini bułeczki

Mini bułeczki

  • Składniki na 20 bułeczek mini:
  • 2 szklanki mąki pszennej + do podsypania
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 5 łyżek masła
  • 2 jajka
  • 150ml mleka

Jak przygotować Mini bułeczki na proszku i sodzie?

Jajka roztrzepujemy razem z mlekiem, zostawiamy ok. 60 ml do smarowania bułeczek.

Suche składniki wraz z miękkim masłem wyrabiamy w misie robota za pomocą haka do pizzy, dodajemy 2/3 mieszaniny jajek i mleka, dalej wyrabiamy aż wszystko się połączy. Wyciągamy ciasto na podsypany blat i lekko zagniatamy ciasto.
Ciasto rozwałkowujemy na ok. 2,5 cm i wykrawamy kółka kieliszkiem do wina, jak bułeczkę zassie i usłyszymy świst powietrza to znaczy, że wszystko robimy dobrze.
Mini bułeczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, powierzchnię smarujemy pozostałą ilością mieszaniny mleka i jajek.
Pieczemy ok. 10-12 minut w temp. 180 stopni z termoobiegiem. Mini bułeczki na proszku i sodzie są smaczne zarówno na ciepło lub zimno.
SAM_8332SAM_8334
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

4 myśli nt. „Mini bułeczki a’la Scones. Mini bułeczki na proszku i sodzie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.