Jak zrobić chipsy z jabłek? To nic trudnego!
Robię sama chipsy z jabłek, gdyż czytając opis na opakowaniu w tych gotowych, chrupiących chipsach w małych paczuszkach okazało się, że są dodatkowo obficie słodzone cukrem, oraz konserwowane. Zdecydowanie wybieram chipsy z suszonych owoców czy warzyw przygotowane domowym sposobem, gdyż są na 100% zdrowsze. Do przyrządzenia tych niskokalorycznych, pysznych domowych chipsów z jabłek potrzebne będą nam tylko jabłka, piekarnik nagrzany do 50 stopni C oraz kilka godzin cierpliwości. Umyte, osuszone jabłka pozbawiamy gniazdek nasiennych, kroimy w cienkie plasterki lub pół pastry, układamy je pojedynczo na sicie wyłożonym papierem do pieczenia i suszymy w niskiej temperatury 50 stopni przez ok. 4 godziny, jeśli macie suszarkę do grzybów i warzyw suszenie potrwa jednak trochę dłużej.
Takimi chipsami jabłkowymi możemy zajadać się do woli bez wyrzutów sumienia i bez liczenia kalorii. Jadłam już chipsy jabłkowe dodatkowo posłodzone przed suszeniem cukrem i odrobiną cynamonu, ale dla mnie jest to jednak zbędny dodatek.
Polecam też przepis na Suszone pomidory w zalewie, Pieczone pomidory, lub Przepis na suszone pomidory w zalewie oliwnej

Ja używam piekarnika, bo suszarki do grzybów nie mam
Wolę piekarnik, bo takie suszenie jest jakby lepsze. Jabłka (lub inne owoce) są bardziej aromatyczne. Może mi się tylko wydaje, ale…
A ja bym chciała wysuszyć sobie jabłka w piekarniku. Raz próbowałam i mi nie wyszły… Nie wiem, może za cienko pokroiłam, choć wydaje mi się, że były akurat. Jedne się lekko podpaliły i przywarły do papieru, drugie były jakieś takie suche i cienkie. Może problemem jest piekarnik, bo mam gazowy i trudno mi w nim utrzymać stabilną temperaturę.
Myślę, że to wina piekarnika. Zmniejsz temp. i wydłuż czas suszenia.
Pingback: Cebula i czosnek w proszku. Tajniki suszenia żywności - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Witam, moja teściowa zawsze robi takie talarki jabłkowe, suszy cienką warstwą na kaloryferze
potem oprócz podjadania, mamy na kompot z suszu 