Karkówka ze słoika

Ostatnio na blogu pokazałam mój nowy sposób na przygotowanie pysznej, domowej wędliny drobiowej ze słoika, przygotowuje się ją bez szynkowara. Takim samym sposobem przygotowałam teraz mięso z karkówki wieprzowej. Karkówka ze słoika przygotowana tym sposobem jest krucha, bardzo smaczna, doprawiona tak jak lubimy.
Kiełbasę słoikową przygotowuję za każdym razem gdy robimy domową białą kiełbasę, Czasami robię też pasztet do słoika.  Tym razem pokroiłam lekko przerośniętą tłuszczem karkówkę w kostkę, był to celowy zabieg, gdyż podczas pasteryzacji wytapiał się z niej delikatny smalczyk, no i ta galaretka, która powstaje po pasteryzacji, bardzo ją lubię.

Karkówka ze słoika , polecam!

Karkówka ze słoikaKarkówka ze słoika

Składniki:
600 g karkówki wieprzowej
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka soli peklowej
1/2 łyżeczki soli jodowanej
1 łyżka suszonego czosnku
2 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
1/2 łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą
kilka ziaren pieprzu naturalnego
1 łyżeczka suchej żelatyny

Mięso z karkówki kroimy w dosyć drobną kostkę, doprawiłam mięso mieszanką przypraw przygotowaną z :1 łyżki majeranku, 1 łyżki suszonego czosnku, 2 ziarenek rozkruszonego ziela angielskiego, 1 listka laurowego, 1 łyżeczki soli peklowej +trochę zwykłej soli, 1/2 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą (ale wykorzystane przyprawy to kwestia  upodobań) dodajemy 1 łyżeczkę suchej żelatyny, mieszamy wszystko.  Mięso wkładamy ciasno do umytych, suchych słoików do 3/4 wysokości (najlepiej o prostych krawędziach, nie będzie wtedy problemu z wyciągnięciem mięsa),  dokładnie zakręcamy nakrętki i ustawiamy w wysokim garnku. Ja na dno garnka zawsze kładę ściereczkę, aby odizolować słoiki od dna garnka. Nalewamy wodę do 3/4 wysokości słoików, przykrywamy pokrywką, zagotowujemy wodę i pasteryzujemy pierwszy raz ok. 60 minut na małym ogniu. Zostawiamy w garnku do ostygnięcia, następnie pasteryzujemy kolejne 60 minut i znów zostawiamy słoiki w garnku aż ostygną. Czas pasteryzacji zależy od wielkości słoika i gatunku wykorzystanego mięsa. Potem wstawiamy słoiki z z karkówką ze słoika do lodówki.

Karkówka ze słoika jest idealna do kanapek. Wiemy co jemy.

Karkówka ze słoikaKarkówka ze słoika

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

19 myśli nt. „Karkówka ze słoika

  1. czy trzymanie jej w lodówce jest konieczne ? czy można te słoiczki wziąć np w trasę i trzymać w samochodzie ? jeśli tak, to jak długo ? dziękuję za odpowiedź – Beata

  2. Nie jestem specjalistką w szykowaniu domowych wędlin, ale korzystałam z Państwa przepisów i zawsze wychodzą 🙂 a co ważne rodzinie bardzo smakują. Dziękuję!!

  3. A po co w przepisie peklosól? Po to robisz „domowe”, żeby unikać zbędnej chemii, a nie ładować tam niepotrzebne związki. Azotyn sodu jest szkodliwy dla człowieka bo tworzy w żołądku nitrozoaminy. Nie widzę sensu ładowania tego do swoiskich wyrobów. Gwarantuje, że sól warzona w zupełności wystarczy, żeby nadać słoności i zakonserwować mięsko, a brak atrakcyjnego koloru każdemu na pewno zrekompensuje pewność, że karmimy swoją rodzinę 100% zdrowo i naturalnie.

      • trzeba odczekać 24godz pomiędzy pastdryzacjami, jeśli chcemy wykończyć przetrwalniki bakterii.
        pasteryzscja 2x po 3 godz. i 1x godz. a słoiki postoją ponad rok poza lodówka, ale w ciemnym chłodnym miejscu.

  4. Bardzo zaciekawiły mnie Pani przepisy na domowe wędliny. Od pewnego czasu nosiłam się z zamiarem ich częstszego przygotowywania, a po trafieniu na tę stronę bardzo się do tego zmotywowałam. Mam jednak jedno pytanie co do pekosoli, czy jeśli zastąpię ją zwykłą jodowaną solą, to w jakiej ilości powinnam ją zastosować?

    • Pani Sylwio, peklosól powoduje, że mięso ma łądny kolor, pełni też rolę konserwującą, ale jeśli nie chce jej pani wykorzystywać to proszę dodać soli jodowanej w miejsce peklowe w ilości jak podałam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.