Kiełbasa słoikowa

Często robimy białą kiełbasę, ale zawsze przygotowujemy  trochę więcej masy mięsnej tylko po to aby zapakować ją w słoiki. Przygotowujemy wtedy pyszną, pełną naturalnej galaretki kiełbasę słoikową, która doskonale nadaje się do kanapek.

Zawsze robiliśmy trochę słoików, to taka rezerwa jak robi się pusto w lodówce, to taka domowa konserwa w słoiku. Można taką kiełbasę zabrać na wypad pod namiot, czy tak jak my w lecie do przyczepy nad jeziorem.

Masę mięsną wkładamy do umytych, suchych słoików do 3/4 wysokości, dokładnie zakręcamy nakrętki i ustawiamy w wysokim garnku. Ja na dno garnka zawsze kładę ściereczkę, aby odizolować słoiki od dna garnka. Nalewamy wodę do 3/4 wysokości słoików, przykrywamy pokrywką, zagotowujemy wodę i pasteryzujemy ok. 20-30 minut na małym ogniu. Czas pasteryzacji zależy od wielkości słoika.

Przepis na masę kiełbasianą znajdziecie TUTAJ, bierzecie jej tyle ile zaplanujecie zrobić słoików z kiełbasą słoikową.

Domowa kiełbasa słoikowa:

kiełbasa słoikowa

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

8 myśli nt. „Kiełbasa słoikowa

  1. Jolu, nie bądź taka- podziel się kiełbaską :D Uwielbiam takie domowe wyroby, ale sama rzadko robię. Mam nadzieję, że niedługo Brat mnie poratuje jakimś słoiczkiem :)

  2. Domowa kiełbasa w słoiku jest pyszna! Dziękuję za przypomnienie mi tego wyrobu. Muszę sobie zrobić kilka słoiczków. :)

    • Tej kiełbasy się nie zapieka tylko pasteryzuje, chyba wyraźnie napisałam „Nalewamy wodę do 3/4 wysokości słoików, przykrywamy pokrywką, zagotowujemy wodę i pasteryzujemy ok. 20-30 minut na małym ogniu. Czas pasteryzacji zależy od wielkości słoika.” Pozdrawiam

  3. Pingback: Baton wieprzowy gotowany - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  4. Pingback: Wędlina drobiowa ze słoika - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>