Kiełbasa słoikowa

Często robimy białą kiełbasę, ale zawsze przygotowujemy  trochę więcej masy mięsnej tylko po to aby zapakować ją w słoiki. Przygotowujemy wtedy pyszną, pełną naturalnej galaretki kiełbasę słoikową, która doskonale nadaje się do kanapek.

Zawsze robiliśmy trochę słoików, to taka rezerwa jak robi się pusto w lodówce, to taka domowa konserwa w słoiku. Można taką kiełbasę zabrać na wypad pod namiot, czy tak jak my w lecie do przyczepy nad jeziorem.

Masę mięsną wkładamy do umytych, suchych słoików do 3/4 wysokości, dokładnie zakręcamy nakrętki i ustawiamy w wysokim garnku. Ja na dno garnka zawsze kładę ściereczkę, aby odizolować słoiki od dna garnka. Nalewamy wodę do 3/4 wysokości słoików, przykrywamy pokrywką, zagotowujemy wodę i pasteryzujemy ok. 30 minut na małym ogniu (jeśli chcemy zjeść w miarę szybko). Czas pasteryzacji zależy od wielkości słoika i okresu konsumpcji. Gdy kiełbasę słoikową planujemy zjeść później, pasteryzujemy słoiki 60 minut, następnego dnia pasteryzujemy ponownie, ale krócej przez 30 minut.

Przepis na masę kiełbasianą znajdziecie TUTAJ, bierzecie jej tyle ile zaplanujecie zrobić słoików z kiełbasą słoikową.

Domowa kiełbasa słoikowa:

kiełbasa słoikowa

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

12 myśli nt. „Kiełbasa słoikowa

  1. Jolu, nie bądź taka- podziel się kiełbaską :D Uwielbiam takie domowe wyroby, ale sama rzadko robię. Mam nadzieję, że niedługo Brat mnie poratuje jakimś słoiczkiem :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Uwielbiam taką kiełbasę ze słoika …a najbardziej kocham tą galaretkę …mogłabym jeść tylko ją:). Musze sobie któregoś dnia zrobić kilka słoiczków:)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Dziewczyny, dlatego że ją uwielbiamy nie mogłam sobie odmówić aby ją zrobić:)

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. Domowa kiełbasa w słoiku jest pyszna! Dziękuję za przypomnienie mi tego wyrobu. Muszę sobie zrobić kilka słoiczków. :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. A jak się zapieka taką kiełbasę ?? ile czasu potrzeba ? proszę o pilną odpowiedz ! :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Tej kiełbasy się nie zapieka tylko pasteryzuje, chyba wyraźnie napisałam „Nalewamy wodę do 3/4 wysokości słoików, przykrywamy pokrywką, zagotowujemy wodę i pasteryzujemy ok. 20-30 minut na małym ogniu. Czas pasteryzacji zależy od wielkości słoika.” Pozdrawiam

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  6. Pingback: Baton wieprzowy gotowany - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  7. Pingback: Wędlina drobiowa ze słoika - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  8. Czy czas gotowania nie jest zbyt krotki w porownaniu do innych mies w sloikach na tym blogu? Jak dlugo i gdzie przechowywac?Chcialabym zrobic pierwszy raz stad moje pytanie:):)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Kiełbasa słoikowa robiona była do szybkiej konsumpcji (ale jeden słoik stał ok. 1 m-ca) i nic się z zawartością nie stało, jeśli chcesz ją przechowywać dłużej to trzeba pasteryzować ją 60 minut. Można też zrobić podwójną pasteryzację, czyli po pierwszej pasteryzacji ostudzić i zrobić kolejną 30 minutową.

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  9. Czy kiełbasę trzeba przechowywać w lodówce czy może sobie postać w piwnicy ?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>