Kiełbasa słoikowa

Często robimy białą kiełbasę, ale zawsze przygotowujemy  trochę więcej masy mięsnej tylko po to aby zapakować ją w słoiki. Przygotowujemy wtedy pyszną, pełną naturalnej galaretki kiełbasę słoikową, która doskonale nadaje się do kanapek.

Zawsze robiliśmy trochę słoików, to taka rezerwa jak robi się pusto w lodówce, to taka domowa konserwa w słoiku. Można taką kiełbasę zabrać na wypad pod namiot, czy tak jak my w lecie do przyczepy nad jeziorem.

Masę mięsną wkładamy do umytych, suchych słoików do 3/4 wysokości, dokładnie zakręcamy nakrętki i ustawiamy w wysokim garnku. Ja na dno garnka zawsze kładę ściereczkę, aby odizolować słoiki od dna garnka. Nalewamy wodę do 3/4 wysokości słoików, przykrywamy pokrywką, zagotowujemy wodę i pasteryzujemy ok. 20-30 minut na małym ogniu. Czas pasteryzacji zależy od wielkości słoika.

Przepis na masę kiełbasianą znajdziecie TUTAJ, bierzecie jej tyle ile zaplanujecie zrobić słoików z kiełbasą słoikową.

Domowa kiełbasa słoikowa:

kiełbasa słoikowa

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

10 myśli nt. „Kiełbasa słoikowa

  1. Jolu, nie bądź taka- podziel się kiełbaską :D Uwielbiam takie domowe wyroby, ale sama rzadko robię. Mam nadzieję, że niedługo Brat mnie poratuje jakimś słoiczkiem :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Uwielbiam taką kiełbasę ze słoika …a najbardziej kocham tą galaretkę …mogłabym jeść tylko ją:). Musze sobie któregoś dnia zrobić kilka słoiczków:)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Dziewczyny, dlatego że ją uwielbiamy nie mogłam sobie odmówić aby ją zrobić:)

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. Domowa kiełbasa w słoiku jest pyszna! Dziękuję za przypomnienie mi tego wyrobu. Muszę sobie zrobić kilka słoiczków. :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. A jak się zapieka taką kiełbasę ?? ile czasu potrzeba ? proszę o pilną odpowiedz ! :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Tej kiełbasy się nie zapieka tylko pasteryzuje, chyba wyraźnie napisałam „Nalewamy wodę do 3/4 wysokości słoików, przykrywamy pokrywką, zagotowujemy wodę i pasteryzujemy ok. 20-30 minut na małym ogniu. Czas pasteryzacji zależy od wielkości słoika.” Pozdrawiam

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  6. Pingback: Baton wieprzowy gotowany - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  7. Pingback: Wędlina drobiowa ze słoika - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  8. Czy czas gotowania nie jest zbyt krotki w porownaniu do innych mies w sloikach na tym blogu? Jak dlugo i gdzie przechowywac?Chcialabym zrobic pierwszy raz stad moje pytanie:):)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Kiełbasa słoikowa robiona była do szybkiej konsumpcji (ale jeden słoik stał ok. 1 m-ca) i nic się z zawartością nie stało, jeśli chcesz ją przechowywać dłużej to trzeba pasteryzować ją 60 minut. Można też zrobić podwójną pasteryzację, czyli po pierwszej pasteryzacji ostudzić i zrobić kolejną 30 minutową.

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>