Ogórki małosolne błyskawiczne

Ogórki małosolne to jedna z tych rzeczy, na które wszyscy czekamy z niecierpliwością. A sezon na ogórki małosolne powoli się już zaczął. Piotrek ma swój przepis, wg którego wychodzą mu zawsze pyszne, twarde małosolne ogórki. Zawsze czekamy na ogórki gruntowe z działki mojego taty, ale to jeszcze trochę potrwa. Wczoraj więc zdecydowaliśmy się kupić ogórki z marketu, mimo, że ich cena jeszcze nie jest niska. te ogórki nadają się już do jedzenia po jednym dniu leżakowania w osolonej wodzie, trzeba jednak pamiętać, żeby ogórki zalać gorącą, osoloną wodą.
Czasami chęć zjedzenia np. tych błyskawicznych ogórków małosolnych jest większa;) mimo wysokiej ich ceny, ale na zachcianki nie ma mocnych 😉
Najlepsze Ogórki małosolne błyskawiczne:

Ogórki małosolne błyskawiczneOgórki małosolne błyskawiczne


ogórki małosolne
Ogórki małosolne

Składniki:
  • 1 kg ogórków gruntowych,
  • wiązka liści chrzanu i korzenia, z baldachami kopru i małą główką czosnku,
  • 1 i 1/2 łyżki soli,
  • 1 i 1/2 litra wody ,

Ogórki dokładnie myjemy. W 1 i 1/2 litra gorącej wody rozpuszczamy 1 i 1/2 łyżki soli. Do glinianego garnka wkładamy połowę chrzanu, koper i czosnek, wkładamy  ogórki, dodajemy resztę chrzanu, kopru i czosnku, wlewamy gorącą, osoloną wodę, przykrywamy talerzykiem.  Po 1 dniu leżakowania w zalewie, ogórki nadają się już do jedzenia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

13 myśli nt. „Ogórki małosolne błyskawiczne

  1. Pingback: Kurczak grillowany z ryżem (słodko-kwaśny) - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom

  2. Pingback: Pikantne ogórki na zimę - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  3. Pingback: Ogórki kiszone na zimę - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  4. Pingback: Ogórki małosolne na sucho - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  5. Pingback: Ogórki w sosie pomidorowym na zimę - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  6. Pingback: Ogórki małosolne w plastrach - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.