Kiełbasa słoikowa. Kiełbasa ze słoika

Kiełbasa słoikowa to efekt uboczny z wyrobu domowej kiełbasy. Często robimy białą kiełbasę, ale zawsze przygotowujemy  trochę więcej masy mięsnej tylko po to aby zapakować ją w słoiki. Przygotowujemy wtedy pyszną, pełną naturalnej galaretki kiełbasę słoikową, która doskonale nadaje się do kanapek, z dodatkiem ogóka małosolnego smakuje wybornie..

Kiełbasa ze słoika:

Zawsze robiliśmy kiełbasę w słoikach, to taka rezerwa jak robi się pusto w lodówce, to taka domowa konserwa w słoiku. Można taką kiełbasę zabrać na wypad pod namiot, czy tak jak my w lecie do przyczepy nad jeziorem.

Przepis na domową białą kiełbasę znajdziecie TUTAJ, .

Wędliny domowe. Domowa kiełbasa ze słoika:

Składniki:

  • 1 kg mięsa z łopatki
  • 1/2 kg boczku
  • 1/2 kg wołowiny,
  • 25g soli peklowej,
  •  majeranek, (tyle ile lubicie)
  • 1 łyżeczka soli morskiej ,
  • 2 łyżeczki pieprzu ,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1,5 szklanki (250 ml) zimnej wody przegotowanej,

Jak zrobić kiełbasę ze słoika? Do zrobienia kiełbasy w słoiku można wykorzystać tylko mięso wieprzowe. Mięso wieprzowe i wołowe kroimy w kostkę, mielimy wraz z obranymi ząbkami czosnku w maszynce elektrycznej do mięsa o oczkach 5/6 mm, dodajemy sól peklową i przyprawy wg smaku, wlewamy przegotowaną wodę i dokładnie wyrabiamy, aż stanie się kleista. Masę mięsną wkładamy do umytych, suchych słoików do 3/4 wysokości, dokładnie zakręcamy nakrętki. Odstawiamy na noc aby masa mięsna się zapeklowała. Słoiki z kiełbasą ustawiamy w wysokim garnku. Na dno garnka zawsze kładę ściereczkę, aby odizolować słoiki od dna garnka. Nalewamy wodę do 3/4 wysokości słoików, przykrywamy pokrywką, zagotowujemy wodę i pasteryzujemy ok. 30 minut na małym ogniu ( jeśli chcemy zjeść kiełbasę szybko). Czas pasteryzacji zależy od wielkości słoika i okresu konsumpcji. Gdy kiełbasę słoikową planujemy zjeść później, pasteryzujemy słoiki 60 minut, następnego dnia pasteryzujemy ponownie, ale krócej przez 45 minut, trzeciego dnia możemy wykonać jeszcze jedną pasteryzację 30 minutową.

kiełbasa słoikowa

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

29 myśli nt. „Kiełbasa słoikowa. Kiełbasa ze słoika

  1. Jolu, nie bądź taka- podziel się kiełbaską 😀 Uwielbiam takie domowe wyroby, ale sama rzadko robię. Mam nadzieję, że niedługo Brat mnie poratuje jakimś słoiczkiem 🙂

  2. Domowa kiełbasa w słoiku jest pyszna! Dziękuję za przypomnienie mi tego wyrobu. Muszę sobie zrobić kilka słoiczków. 🙂

    • Tej kiełbasy się nie zapieka tylko pasteryzuje, chyba wyraźnie napisałam „Nalewamy wodę do 3/4 wysokości słoików, przykrywamy pokrywką, zagotowujemy wodę i pasteryzujemy ok. 20-30 minut na małym ogniu. Czas pasteryzacji zależy od wielkości słoika.” Pozdrawiam

  3. Pingback: Baton wieprzowy gotowany - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  4. Pingback: Wędlina drobiowa ze słoika - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  5. Czy czas gotowania nie jest zbyt krotki w porownaniu do innych mies w sloikach na tym blogu? Jak dlugo i gdzie przechowywac?Chcialabym zrobic pierwszy raz stad moje pytanie:):)

    • Kiełbasa słoikowa robiona była do szybkiej konsumpcji (ale jeden słoik stał ok. 1 m-ca) i nic się z zawartością nie stało, jeśli chcesz ją przechowywać dłużej to trzeba pasteryzować ją 60 minut. Można też zrobić podwójną pasteryzację, czyli po pierwszej pasteryzacji ostudzić i zrobić kolejną 30 minutową.

  6. Dzięki
    Kiełbasa w uratownej części w piwnicy.
    Ciekawe czy widziałaś jak ślinią się sępy, pięć słoików zniknęło po pierwszej pasteryzcji.

  7. Pingback: Wekowanie zupy - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  8. Pingback: Mielonka drobiowa ze słoika

  9. Pingback: Pasztet w słoiku - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  10. Nie odstawiłem na noc, lecz od razu pasteryzowałem. Dałem peklosól i sól normalną pół na pół. Mogę to jeść czy lepiej wywalić? Dziękuję za odpowiedź.

  11. Kurcze .chętnie bym zrobiła takie zarelko ale wpadł mi właśnie artykuł o szkodliwości soli peklowanej.. Co ty sądzisz o tym produkcie??? Szkodzi czy nie szkodzi?? Pozdrawiam p0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *