Mielonka drobiowa

Nasi czytelnicy wiedzą, że co jakiś czas proponujemy nowy przepis na wędlinę domową, tym razem na blogu króluje Mielonka drobiowa ze słoika. Wędlina jest tania, smaczna, a do jej przygotowania potrzebne są słoiki, mięso z ćwiartek kurczaka i przyprawy. Do utrwalenia mielonki drobiowej tym  razem został wykorzystany piekarnik.

Wędliny ze słoika przygotowane tym sposobem nie mają ulepszaczy smakowych i są bez konserwantów, wiemy co jemy.

Przy okazji przygotowywania domowej białej kiełbasy robimy kiełbasę słoikową, albo  inne np.: wędlinę drobiową ze słoika   lub karkówkę ze słoika  z krojonego mięsa.

Najsmaczniejsza z wędliny ze słoika jest galaretka, która wytwarza się podczas przygotowywania takich wędlin domowej.

Mielonka drobiowa ze słoika jest idealna jako prowiant, który można zabrać pod namiot, na piknik, w miejsce gdzie nie ma sklepu a jeść trzeba 😉

Mielonka drobiowaMielonka drobiowa ze słoika

Składniki na 4 słoiki:
5 ćwiartek kurczaka
1 łyżka majeranku
1 łyżka czosnek niedźwiedzi (opcjonalnie)
½ łyżeczka pieprzu
1 płaska łyżeczka soli
3 ząbki czosnku
½ szklanki przegotowanej, chłodnej wody
2 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie:

Ćwiartki z kurczaka luzujemy z kości, kroimy na mniejsze kawałki wraz ze skórą, Mięso mielimy wraz z czosnkiem,  doprawiamy do smaku majerankiem, czosnkiem niedźwiedzim, solą i pieprzem ( wykorzystane przyprawy to kwestia naszych upodobań, możecie wykorzystać coś innego i w ilości według naszych preferencji) dodajemy 2 łyżeczki suchej żelatyny, wlewamy wodę i dokładnie mieszamy wszystko.  Mięso wkładamy ciasno do umytych, suchych słoików do 3/4 wysokości (najlepiej prostych, nie będzie wtedy problemu z wyciągnięciem mięsa),  dokładnie zakręcamy nakrętki. Tym razem słoiki były pasteryzowane w piekarniku. Raz 60 minut w 100 stopniach C, po wystudzeniu kolejne 30 minut w takiej samej temperaturze. Po wystudzeniu płyn powstały podczas pasteryzacji uzyska postać galaretki, będzie też niewielka ilość smalcu (dlatego, że wykorzystaliśmy skóry z kurczaka).

Jeśli chcemy pasteryzować tradycyjnie, to na dno garnka kładziemy ściereczkę, aby odizolować słoiki od dna garnka. Nalewamy wodę do 3/4 wysokości słoików, przykrywamy pokrywką, zagotowujemy wodę i pasteryzujemy pierwszy raz ok. 60 minut na małym ogniu. Zostawiamy w garnku do ostygnięcia, następnie pasteryzujemy 45 minut i znów zostawiamy słoiki w garnku aż ostygną. Czas pasteryzacji zależy od wielkości słoika. Potem wstawiamy słoiki z wędliną drobiową do lodówki.

Wędlina drobiowa ze słoika jest idealna do kanapek. Wiemy co jemy.

Mielonka drobiowa

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

22 myśli nt. „Mielonka drobiowa

  1. Bardzo spodobał mi się ten przepis ale nie mogę nigdzie dostać czosnku niedźwiedziego czy można go czymś zastąpić?
    Jak go pominę w przepisie to co…?Pozdrawiam.

  2. Pingback: Mielonka w osłonkach wędliniarskich - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  3. Pingback: Sałatka z warzywami i ryżem w słoiku - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  4. Witam, jestem w trakcie pasteryzacji, jednak przyznaję, że mi wyszły 2 słoiki, w tym jeden 500 a drugi 300ml, nie mam wprawy w luzowaniu kości, a przy małym dziecku czasu też niewiele. To co mam, to zaprzyjaźnionego rzeźnika, gdzie zmielą mi na moich oczach tyle filetów z udek ile zechcę. Pytanie brzmi ile tego mięsa po obraniu z kości powinno być oraz czy skóry w tym przepisie są niezbędne, bo chyba nie sprzedaje się filetów z skórą.

    • 5 obranych ćwiartek waży ok. 1 kg. W sklepie widuję tylko filety z piersi kurczaka, filetów z ćwiartek nie widziałam. Skóry to naturalny środek żelujący, mielonka jest też bardziej kremowa i nie jest sucha.

  5. po pierwsze Jesli wyrób ma stac dluzej to pasteryzuje sie 3 x przez 3 dni dwurotna pasteryzacja to przechowywanie ylk w lodowce na wypad weekendowy poza miasto sie nie nadaje chyba za kilkugodzinny
    1dzien okolo gdziny w zaleznosci od wiekosci sloika
    2 dzien 30min
    3- 15min
    kazda ppasteryzacja zabija inne bakterie
    po tym czasie sloiczki moga stac w szawce
    pasteryzujac 1 lub dwa to tyl lodowka
    po drugie z tylu ćwiartek co w przepisie to mozna zrobic 2 sloiki 0,5l
    po trzecie
    skórkę nalezy skutkować ew zmielic na sitku makowym x2

    po czwarte wode dowac jak najzimniejsza

    po piate miesa nie kroic w kostke tylko po marynowaniu zemlec na oczkach min 18mm lub na szarpaku

    po szóste nie wkladac do sloikalistak ani ziaren zielaangielskiego bo w miejscu styku ziol mieso bedzie za bardzo aromatyzowane

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.