Mini Omlety z tymiankiem

Już mi znudziły się gotowane jajka na śniadanie. Postanowiłam nie wyłączać jajek z diety, ale przygotować je w nowej odsłonie, dietetycznych mini omletów ze świeżym tymiankiem. Mini omlety przygotowuje się jak klasyczny omlet, rozlewa się tylko masę do czterech dołków w patelni do smażenia jajek sadzonych.
Do omletu jajka należy roztrzepać dokładnie widelcem, tak by utworzyły jednolitą masę i aby je napowietrzyć. Ja lubię omlety z dodatkami, więc do mojego omletu  dodałam świeży tymianek. Takie mini omlety  to świetna propozycja na śniadanie, mają też plus nie trzeba ich kroić. Można taki omlecik wziąć do ręki i zjeść ze smakiem.

Mini omlety z tymiankiem

Składniki:

  • 2  jajka,
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka świeżego tymianku,
  • olej  do posmarowania patelni
  • czarny pieprz
  • zioła włoskie Kotanyi
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

    Patelnię smarujemy  olejem.  W miseczce roztrzepujemy 2  jajka z wodą i 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, tak by podczas ubijania wtłoczyć dużo powietrza, dodajemy pojedyncze listki tymianku i doprawiamy ziołami włoskimi z solą. Masę jajeczną wylewamy na rozgrzaną patelnię do czterech dołków, przykrywamy pokrywką i czekamy do ścięcia jajecznej masy.   Wykładamy omlety na talerz, doprawiamy czarnym pieprzem i podajemy z mixem sałat i pomidorami.

Mini omlety Mini omlety

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.