Klasyczna Babka piaskowa

Babki piaskowe są bardzo delikatne i sypkie jak piasek, dlatego  tak się nazywają- piaskowe. Z  ciasta piaskowego można upiec również  babki marmurkowe, czy też bakaliowe keksy.

Głównym składnikiem klasyczne babki piaskowej jest mąka ziemniaczana (im więcej skrobi tym ciasto jest bardziej sypkie) z  niewielkim dodatkiem mąki pszennej, najlepiej tortowej.  Pozostałe składniki to tłuszcz (miękkie masło lub margaryna), jajka (najlepiej by były w temp. pokojowej) cukier i proszek do pieczenia.

Przepis na klasyczną babkę piaskową:

Klasyczna babka piaskowa

Składniki:
5 jajek,

1 szklanka mąki ziemniaczanej wymieszanej z 1/2 szklanki mąki tortowej,

1 szklanka cukru,

125 g masła lub margaryny,

1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią z nutą kardamonu Kamis,

1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy cukier waniliowy z nutą kardamonu, który sprawi, że babka zyska  intensywną waniliowa nutę przełamaną korzennym zapachem kardamonu, proszek do pieczenia i przesiane obie mąki. Dokładnie mieszamy masę mikserem na niskich obrotach. Tłuszcz topimy w rondelku, studzimy. Wlewamy tłuszcz cienkim strumieniem do masy. Białka ubijamy na sztywną pianę (ja to robię zawsze trzepaczką Triblade Kenwood), łączymy białka  z ciastem za pomocą łyżki silikonowejKlasyczna babka piaskowa. Wlewamy ciasto do 3/4 wysokości formy dokładnie wysmarowanej tłuszczem  i posypanej bułką

 

tartą lub mąką. Pieczemy około 45-50 minut (aż ciasto będzie miało złoty kolor i będzie odchodzić od brzegów formy) w temp. 160 stopni z termoobiegiem

Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem, można  polać lukrem lub polewą czekoladową. Dodatkowo posypałam różowym cukrem.

klasyczna babka piaskowa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

7 myśli nt. „Klasyczna Babka piaskowa

  1. Piękna babka, ciekawe czy w innej formie(np. w kształcie zająca którą kupiłam w lidlu) też się uda, muszę wypróbować:)

  2. Luka, ja sprawdze ją w formie w kształcie baranka. Nalezy jednak pamietać o dokładnym wysmarowaniu formy tłuszczem i obsypaniu bułka tartą lub mąką.

  3. zrobilam i wyszła pyszna !!polecam!!! ps. zrobilam w zwykłej blaszce,wiec w zającu,,,czy baranku napewno tez wyjdzie 😉

  4. Pingback: Babka marmurkowa bez tłuszczu - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.