Gdy przychodzi lato i czas pojawiania się ogórków gruntowych, zaczynamy je przetwarzać. W trakcie całego lata na bieżące potrzeby przygotowujemy ogórki małosolne, gdyż jemy ich spore ilości. Natomiast w litrowych słoikach przygotowujemy ogórki kiszone na zimę.
Ogórki kiszone to przetwory, których nie może zabraknąć w moim domu. Zjadamy ich sporo, bo wykorzystujemy ogórki kiszone jako dodatek do mięs, czy też obowiązkowy składnik sałatek jarzynowych. Piotrek uwielbia je na kanapkach. Rafał lubi zupę ogórkową przygotowaną z ogórków kiszonych. Kupne nie smakują jak te przygotowane własnoręcznie, mają zupełnie inny smak. Zwykle robię takie ilości ogórków kiszonych na zimę, że starczają do kolejnego lata.
Ogórki kiszę w słoikach z gumkami, typu weki , wielkości 1 litra. Ja do kiszenia ogórków dodaję tradycyjne dodatki jakie stosowało się zawsze u mnie w domu, przepis jest niezmienny od lat : chrzan pokrojony w wiórka, czosnek, baldachy kopru i sól/ 1 pełna łyżka na litr zimnej wody. Niektórzy kombinują z dodatkami np. dodają liście dębu, porzeczek, winogron, jakieś przyprawowe specjały, czy też gotowe mieszanki z torebek, wg mnie ogórki tracą wtedy swój niepowtarzalny smak i aromat, który nadają im chrzan, czosnek, czy koper.
Ogórki kiszone przygotowane wg naszego domowego przepisu są twarde i jędrne, pamiętajmy że im damy więcej chrzanu, tym ogórki będą twardsze, a ja takie najbardziej lubię. Wodę do kiszenia przygotowuję zawsze na jeden słój, wlewam do pojemnika z miarką ½ litra zimnej wody, wsypuję 1/2 łyżki soli, którą rozpuszczam mieszając łyżką, te proporcje są idealne, ogórki są pyszne. Widziałam już proporcje typu 1,5 litra wymieszane z 3 łyżkami soli, ależ te ogórki muszą być słone i bardzo kwaśne.
Słoiki i gumki trzeba dokładnie umyć wrzącą wodą.
Składniki:
- ogórki ( dowolna ilość )
- ząbki czosnku
- korzeń chrzanu
- baldachy kopru z nasionami
- sól: 1 łyżka na litr wody
Przygotowanie
Ogórki gruntowe dokładnie myjemy. Do umytych słoików o pojemności 1 litra wkładamy 1 ząbek czosnku przekrojony na pół, wiórki chrzanu ( może być w dwóch częściach ) oraz jedną łodygę baldachu kopru. Umyte ogórki układamy pionowo bardzo ściśle w słoikach, stroną którą był połączony z łodygą w dół, mamy wtedy gwarancję, że gorycz z końcówki ogórka nie przejdzie wyżej, dodajemy kolejny ząbek czosnku, oraz wiórki chrzanu, na górę wkładamy drugi baldach kopru. Wlewamy wodę z rozpuszczoną solą, aby woda przykryła całkowicie ogórki. Wycieramy słoik dokładnie jednorazowym ręcznikiem papierowym, układamy suchą gumkę, przykrywamy szklaną pokrywką i zamykamy metalowym haczykiem. Odstawiamy i po kilku dniach można wynieść słoiki do piwnicy. Tak przygotowane ogórki kiszone przetrwają co najmniej jeden sezon.
![Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...](http://www.linkwithin.com/pixel.png)
Proszę spróbować dodać jeszcze liście winogrona,czarnej porzeczki albo liście wiśni to nadaje smak ogórkom kiszonym .Na zdjęciu pokazała Pani koper a w przepisie nie podała jak dla mnie to mało istotne ale dla kogoś kto to robi pierwszy raz bardzo ważne.Pozdrawiam.
W opisie przygotowania jest koper, zapomniałam tylko go wymienić w składnikach. A co do innych liści, to wszystkie wypróbowałam i niestety wolę tradycyjny smak ogórków do jakich jestem przyzwyczajona od dzieciństwa.
Pingback: Świąteczna sałatka jarzynowa z szynką - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom
Pingback: Sałatka szwedzka na zimę - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ogórki zrobione według Pani przepisu, mam nadzieję, że wyjdą dobre, bo to mój debiut… Dżem truskawkowy, o który prosiłam przepis na facebooku wyszedł rewelacyjny:)
Aniu nic się nie bój bo te ogórki zawsze wychodzą. A komentarz o dżemie widziałam pod postem. http://straga.pl/wyroby-domowe/dzem-truskawkowy-niskoslodzony/
Pingback: Mizeria z ogórków i śmietany - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Ogórki kiszone w słoikach twist-off - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
czy może być sól kamienna jodowana.
Nie jestem ekspertem od soli, ale czytałam, że sól jodowana nie jest wskazana do przetworów.
sorry ale 1 łyżka soli na litr wody to stanowczo za mało
Sorry ale my takie lubimy!
Zawsze daję 1 łyżkę, lekko czubatą, na 1 litr wody i są bardzo dobre.
Pingback: Sałatka z ogórka kiszonego i jabłka - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Najlepsza sałatka z ogórka kiszonego i cebuli - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Surówka obiadowa - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
witam mam pytanie… czy te ogorki jak juz sa w sloikach to tylko zakrecic i odstawic i nic sie nei bedzie z nimi dzialo i tak wytrzymia kilka miesiecy?
Tych słoików się nie zakręca, przykrywa szklaną pokrywką i zamyka metalowym haczykiem. Wytrzymują nawet 2 lata!
Część ogórków wygląda super a druga partia z koprem niestety suszonym zapleśniała. Czy dlatego, że suszony ?
Pozdrawiam Basia
Ps niestety wszystkie słoiki zakręciłam. Czy rozwali je ?
Pingback: SAŁATKI NA ŚWIĘTA - najlepsze przepisy na wigilijne sałatki - DomPelenPomyslow.pl