Mizeria z ogórków i śmietany

W  sezonie wiosenno-letnim bardzo często przygotowuję mizerię. A mizeria to najzwyklejsza sałatka z ogórków Jak przygotowujecie mizerię? Najbardziej lubię ogórki wyhodowane przez mojego tatę, teraz muszę się zadowolić kupnymi ogórkami, ale już niedługo i będą nasze własne ogórki. Sporo będzie zakiszonych na zimę, ale na bieżąco będę z nich robić mizerię lub koktajle warzywne, czy też chłodniki. Ja nigdy nie lubiłam słodko-kwaśnej, więc moja mizeria jest bez cukru i octu, tylko z kwaśną śmietaną, solą, pieprzem i szczypiorkiem. Mizeria najlepiej smakuje schłodzona, dlatego ja dodatkowo chłodzę śmietanę wykorzystywaną do przygotowania mizerii. Czy Wy uważacie, że ogórki na mizerię powinny być starte na tarce? Ja uważam, że prawdziwa mizeria to taka gdzie ogórek jest pokrojony w cieniutkie plasterki!

Gdy mizerię z ogórków przygotowuje Piotrek to dodaje jeszcze cukier i odrobinę soku z cytryny, gdyż nie lubi octu.

Mizerię podajemy zazwyczaj do mięsa z ziemniakami np. jak w tym wypadku do pieczonego kurczaka z ziołami prowansalskimi i z cytrynowym tymiankiem.
Mizeria z ogórków i śmietany ze szczypiorkiem, to siła w prostocie.

Mizeria z ogórków i śmietanyMizeria z ogórków i śmietany

Składniki:

  • 1 długi ogórek
  • 200 m śmietany 12%
  • 1 łyżeczka octu winnego (lub 1/2 łyżeczki zwykłego octu)
  • Sól i pieprz w młynku od Kamis
  • szczypiorek

Ogórki myjemy, można obrać ze skórki, ale ja tego nie robię. Ogórka kroimy w cienkie plasterki, można ogórka zetrzeć na tarce. Przekładamy plasterki ogórka do miski, dodajemy schłodzoną śmietanę i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy siekany szczypiorek. Wszystko dokładnie mieszamy. Można wstawić do lodówki do schłodzenia, ale ja wykorzystałam bardzo schłodzoną śmietanę. Mizerię podajemy z mięsem i ziemniakami. Mizeria doskonale też smakuje z sadzonymi jajkami.
Smacznego 🙂

Mizeria z ogórków i śmietanyMizeria z ogórków i śmietany

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

5 myśli nt. „Mizeria z ogórków i śmietany

  1. Uwielbiam mizerię właśnie w takiej postaci jak Ty proponujesz, a ostatnie zdjęcie mizerii z kurczakiem jest bardzo apetyczne!

  2. Ja nie lubię grubych plastrów ogórka,nigdy nie jej pokrojonego tylko starty na tarce i do tego sprawdzam czy trze cieniutko.Moja mama do śmietany dodawała tylko cukier,żadnej soli ani octu,ja jednak wolę taką z cukrem solą i octem.

  3. Pingback: Bitki drobiowe z kurkami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  4. Pingback: Kotlety z kurczaka i ogórków - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.