Majonezowe roladki z botwiną i kaczką

To mój drugi pomysł na niekonwencjonalne zastosowanie nowego produktu marki Winiary majonezu delikatnego. Ostatnio z tym produktem przygotowałam Jaglane muffiny ze szparagami i szynką.

Teraz postanowiłam dodać ten majonez do ciasta naleśnikowego, oraz do sosu i przygotować majonezowe roladki. A, że mamy maj chciałam wykorzystać warzywo typowo sezonowe botwinę. Przygotowałam ją podobnie jak do sałatki z botwinki  dodałam do sosu: miód, ocet winny, sos sojowy, sos sweet chilli i dodatkowo majonez delikatny, ale w roladkach znalazła się też pyszna smażona kaczka i pomidorki koktajlowe. Majonezowe roladki z botwiną i kaczką wyszły bardzo smaczne, wyglądały również apetycznie.

Majonezowe roladki z botwiną i kaczkąMajonezowe roladki z botwiną i kaczkąMajonezowe roladki z botwiną i kaczką

Ten majonez doskonale w cieście zastępuje olej. Naleśniki wyszły rewelacyjne, lekkie, puszyste, doskonale nadają się na roladki, które często przygotowuję, polecam np.Naleśniki koperkowe z jajkiem i warzywami czy też Naleśnikowe roladki z łososiem, sosem tatarskim i sałatą

Przepis na 2 naleśniki:
100 ml wody gazowanej
1 jajko
szczypta soli
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
szczypta sody
2 łyżki majonezu delikatnego Winiary
1 łyżeczka oleju do smażenia

1 usmażona pierś kaczki bez skóry
1/2 pęczka botwinki
kilka pomidorów koktajlowych
na sos:

1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka czerwonego octu winnego
1 łyżka sosu sweet chilii
1 łyżka majonezu delikatnego WIniary
Przygotowanie:
Usmażoną pierś z kaczki i pomidory koktajlowe kroimy w cieniutkie plasterki. Botwinę kroimy drobno i mieszamy z sosem przygotowanym z miodu, sosu sojowego, octu, majonezu i sosu sweet chilli. Zostawiamy na 15 minut.
Jajko i majonez roztrzepujemy za pomocą trzepaczki.  Wlewamy wodę gazowaną, dodajemy oba rodzaje mąki, dokładnie łączymy masę za pomocą trzepaczki, aby nie było grudek. Smażymy 2 naleśniki na  patelni posmarowanej łyżeczką oleju z obu stron, odwracamy za pomocą łopatki, studzimy.

Na usmażonych naleśnikach układamy botwinę warz z sosem, na niej układamy plasterki pomidorków i plasterki kaczki.

Całość dokładnie rolujemy, dociskamy i zawijamy w folię spożywczą. Wstawiamy do lodówki na godzinę. A potem, kroimy naleśniki w krążki i jemy ze smakiem!

DSC_0523DSC_0524DSC_0525Majonezowe roladkiMajonezowe roladki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

2 myśli nt. „Majonezowe roladki z botwiną i kaczką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *