Ogórki kiszone w słoikach twist-off

W sierpniu tradycyjnie kiszę ogórki gruntowe, nie może ich zabraknąć w okresie zimowym. Wiem, że można kupić, ale ja nie mogę się przekonać do smaku sklepowych ogórków kiszonych, kilka razy je kupiłam gdy moje się skończyły, niestety do moich się nie umywają. Ogórki kiszone są w moim domu obowiązkowym składnikiem sałatek jarzynowych.i zupy ogórkowej. Do bieżącego jedzenia przygotowujemy ogórki małosolne, jemy ich w okresie letnim sporo w różnej postaci.

Ogórki kiszone w słoikach twist-offOgórki kiszone w słoikach twist-off

Przeważnie przygotowuję ogórki w słoikach typu weck (z gumką, szklaną pokrywką i spinaczem), tym razem pokażę Wam sposób na pyszne ogórki kiszone w słoikach typu twist-of wielkości 1 litra. Do kiszenia ogórków wykorzystuję tradycyjne dodatki: czosnek, chrzan i baldachy kopru, oraz sól – 1 pełna łyżka na litr bardzo gorącej wody. Takie dodatki do ogórków dodawała moja mama, tak robię i ja. Raz w życiu dodałam. dodatkowo liście porzeczek i winogron, wg mnie ogórki straciły swój niepowtarzalny smak.

Ogórki kiszone są twarde i jędrne, swoją twardość ogórki zawdzięczają dużej ilości chrzanu.

Ogórki kiszone w słoikach twist-off:

Ogórki kiszone w słoikach twist-offOgórki kiszone w słoikach twist-off

Składniki:

  • ogórki ( dowolna ilość )
  • ząbki czosnku
  • korzeń chrzanu
  • baldachy kopru z nasionami
  • sól: 1 łyżka na litr wody

Wodę bardzo gorącą wlewamy do litrowego pojemnika, wsypujemy 1 łyżkę soli (20 g), którą rozpuszczamy mieszając łyżką, te proporcje są idealne, ogórki są bardzo smaczne i niezbyt kwaśne.

Słoiki i nakrętki dokładnie myjemy wrzącą wodą. Ogórki gruntowe dokładnie myjemy. Do umytych słoików o pojemności 1 litra wkładamy 1 ząbek czosnku przekrojony na pół, trochę wiórek chrzanu, oraz jedną łodygę baldachu kopru. Umyte ogórki układamy pionowo bardzo ściśle w słoikach, stroną którą był połączony z łodygą w dół, dodajemy kolejny przekrojony ząbek czosnku, oraz wiórki chrzanu i drugi baldach kopru. Zalewamy ogórki gorącą, osoloną wodą i zostawiamy bez zakręcania 3 dni, czekamy aż zajdzie wstępny okres kiszenia, woda w słoiku przestanie buzować, zakręcamy nakrętki i odstawiamy. Po tym okresie można wynieść słoiki z ogórkami do piwnicy. Tak przygotowane kiszone ogórki pozostają jędrne i twarde nawet 2-3 lata.

Ogórki kiszone w słoikach twist-off

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

12 myśli nt. „Ogórki kiszone w słoikach twist-off

  1. Pingback: Ogórki konserwowe na zimę - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  2. Robię też ogórki w ten sposób. Jednak zakręcam wieczka jak woda jest jeszcze gorąca, zaraz po zalaniu. Ogórki przez długi czas smakują jak małosolne.

  3. Ja robię zalewę z soli,ziarenek pieprzu,ziela angielskiego,kilka listków liści laurowych,majeranku i gorczycy.Gotuję,i zimną zalewą zalewam ogórki i zakręcam.

  4. Pingback: Ogórki tarte kiszone - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  5. Pingback: Sałatka ziemniaczana z parówką - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  6. Pingback: Fasolka szparagowa w słoikach - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  7. Pingback: Sałatka z ogórków i cebuli do słoików - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  8. Ogórki można pasteryzować po zakiszeniu tzn. po 2-3 tyg. wtedy przerywa się proces kiszenia i cały czas smakują jak małosolne.

  9. Pingback: Ogórki kanapkowe - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.