Ogórki kanapkowe

Najlepsze ogórki kanapkowe. Ogórki na kanapki.

Każdego roku na działce mamy górę ogórków, które trzeba jakoś przerobić. Tegoroczna pogoda była bardzo sprzyjająca ich zbiorom. Znów zrobiłam całą masę ogórkói) na zimę w różnej postaci. Oprócz klasycznych ogórków kiszonych, zrobiłam ponownie hit ogórkowy: ogórki w sosie pomidorowym, oraz ogórki małosolne w plastrach,  pikle z papryką,  korniszony, sałatkę szwedzką i ogórki w zalewie musztardowej. W tym roku postanowiłam ponownie zrobić ogórki kanapkowe z kurkumą. Robię je od 2 lat, wcześniej kupowałam je w sklepie. Korzystałam z przepisu Asi.

Ogórki kanapkowe zrobiłam w połowie sierpnia, ale połowa zawartości słoików pozostała wspomnieniem. Polecam przygotować z większej ilości, bo szybko pozostaje z nich wspomnienie. U nas będzie do nich niejedno podejście.

Składniki  ok. 6 słoików 400 ml ogórków kanapkowych:

1,5 kg ogórków średniej wielkości
500 ml wody
1 i 3/4 szklanki octu 10%,
1 i 3/4 szklanki cukru
1 łyżka gorczycy
1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
10 kulek ziela angielskiego
1 łyżka kurkumy
1 płaska łyżka soli morskiej

Przygotowanie najlepszych ogórków kanapkowych:

Ogórki myjemy i kroimy wzdłuż w cienkie plasterki. Ja kroiłam je ostrym nożem z piłką do pomidorów.  Słoiki myjemy i wyparzamy w piekarniku w 125 stopniach. Układamy ogórki ciasno w słoikach, aby potem nie wypłynęły do góry.

Wodę ze wszystkimi przyprawami i cukrem zagotowujemy, wlewamy ocet i gotujemy marynatę ok. 5 minut pod przykryciem. Gorącą zalewę przecedzamy na sicie i zalewamy nią ogórki. Każdy słoik szczelnie zakręcamy.

Słoiki pasteryzujemy pod przykryciem około 5-7 minut (od zagotowania wody) w garnku wyłożonym bawełnianą ścierką. Ja pasteryzowałam ogórki sałatkowe w piekarniku w 125 stopniach C przez ok. 15 minut. Studzimy. Wyjmujemy. Idealne na kanapki.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Ogórki kanapkowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.