Pikle z ogórków z papryką

Pikle z ogórków z papryką przygotowane do słoików na zimę mogą zmienić zwykłe zimowe obiady w posiłki pełne kolorów i aromatu. To nie są klasyczne pikle ogórkowe, gdyż są z dodatkiem czerwonej papryki, ponadto marynata jest bardzo łagodna, czyli słodko-kwaśna. To kolejny mój rodzinny przepis na przetwory z ogórków. W taki sposób Pikle z ogórków robiła moja babcia, moja mama, ja też w ten sposób przygotowuję pikle do słoików na zimę. Przepis jest bardzo prosty, a tak przygotowane pikle są niezwykle aromatyczne i bardzo smaczne. Ponieważ stężenie octu w tej marynacie jest dosyć słabe, słoiki z piklami ogórkowymi wymagają jednorazowej pasteryzacji.
Pikle z ogórkówPikle z ogórków

Składniki

1 kg przerośniętych ogórków
20 dag kolorowej, pokrojonej papryki
2 szklanki wody
3 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
1/4 szklanki octu 10%
3 ziarna ziela angielskiego
3 liście laurowe
1 łyżeczka ziarnistego pieprzu

Przygotowanie:

Przerośnięte ogórki obieramy, wydrążamy ziarna, kroimy na ósemki, a te jeszcze na połówki. Ogórki wrzucamy na minutę do wrzącej wody. Wyjmujemy ogórki i odcedzamy je na durszlaku. Do tej samej wrzącej wody wrzucamy pokrojoną paprykę, gotujemy ją 3 minuty, przelewamy zimną wodą i odcedzamy. Układamy w słoikach warstwami ogórki i paprykę. W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy cukier, sól oraz przyprawy, gotujemy do aż cukier się rozpuści, dopiero teraz wlewamy ocet, chwilkę podgotowujemy. Zalewamy warzywne pikle ułożone w słoikach gorącą marynatą wraz z przyprawami, zakręcamy dokładnie słoiki i pasteryzujemy je w piekarniku ok. 20 minut w 100 z termoobiegiem. Można też słoiki pasteryzować w tradycyjny sposób w garnku. Słoiki z przetworami najlepiej wynieść w chłodne, ciemne miejsce.

Pikle z ogórkówPikle z ogórków

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.