Zupa ogórkowa

Najlepsza zupa ogórkowa , przygotowana przeze mnie błyskawicznie na wczorajszym rosole z kurczakiem i warzywami, zabielana.  Ugotowana w 20 minut. Tradycyjna, polska zupa. Każdy z nas ją zna i pewnie przygotowuje na swój sposób. Czy jest uniwersalny przepis na najlepszą zupę ogórkową? Nie ma! Każdy uważa, że jego przepis na zupę ogórkową jest najlepszy . Najważniejszym składnikiem w zupie ogórkowej są kiszone ogórki. U nas są zawsze z ogórków kiszonych tradycyjnie według mojego przepisu,  a  nie z kwaszonych ogórków ze sklepu, jeśli sami nie kisicie ogórków to czytajcie etykiety w sklepie, przeważnie są to ogórki kwaszone z dodatkiem octu lub innego zakwaszacza. Ogórków kwaszonych należy unikać. Zupa ogórkowa jest ugotowana z ziemniakami, ale jadłam już z ryżem i z ziemniakami i ryżem. My jednak wolimy zupę ogórkową z ziemniakami.

Polecam ulubione przepisy mojego męża na zupę ogórkową gdy nie mamy rosołu: zupa ogórkowa, ogórkowa zupa, lub inne zupa ogórkowa na rosole, zupa z ogórków małosolnych.
ogórkowa zupaogórkowa zupa

 

Składniki na najlepsza zupę ogórkową:

  • 1- 1,5 litra rosołu i mięso z rosołu (1 ćwiartka)
  • 5 szt tegorocznych ogórków kiszonych,
  • 1 marchewka z rosołu
  • 1 pietruszka z rosołu
  • 3 ziemniaki,
  • 150 ml słodkiej śmietany
  • 3-4 szt. ziela angielskiego,
  • 2-3 szt. liście laurowe,
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz do smaku
  • siekany koperek (ok. 1 łyżki)

PRZYGOTOWANIE najlepszej zupy ogórkowej, błyskawiczna zupa ogórkowa:

Do zimnego rosołu z zielem angielskim i liściem laurowym wkładamy umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy zupę, aż ziemniaki zmiękną, ok. 15 minut. Ogórki kiszone ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, ugotowaną marchewkę i pietruszkę kroimy w plasterki. Dodajemy do rosołu z ziemniakami ogórki i warzywa, grubo pokrojone mięso z rosołu i doprowadzamy zupę ogórkową do wrzenia, gotujemy ok. 5 minut. Na koniec doprawiamy ogórkową zupę pieprzem, ewentualnie solą, wlewamy śmietankę, dodajemy posiekany koperek i doprowadzamy do wrzenia, nie trzeba już zupy gotować.

Zupę rozlewamy do talerzy. Dekorujemy natką pietruszki.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.