Zupa ogórkowa (pyszna)

Pyszna zupa ogórkowa, przygotowana na szybko przez Piotra na wczorajszym rosole.  Czy istnieje uniwersalny przepis na zupę ogórkową? Zupa ogórkowa może być podana z ziemniakami, ryżem.

Składniki:

  • 1 litr rosołu
  • 5 szt zeszłorocznych ogórków kiszonych,
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 3 kartofle,
  • 150 ml słodkiej śmietany
  • 5 szt. ziela angielskiego,
  • 3 szt. liście laurowe,
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz kolorowy do smaku

PRZYGOTOWANIE:

500 ml wody zagotować z solą, zielem angielskim i liściem laurowym.W między czasie kartofle obrać, umyć, pokroić w kostkę, natomiast ogórki, marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Dodać wszystkie warzywa do garnka, gotować około 15 minut, mieszając co jakiś czas. Dodać litr rosołu i gotować ok. 5 minut. Na koniec doprawić kolorowym pieprzem i wlać śmietanę, doprowadzić do wrzenia, nie trzeba gotować.

Zupę rozlać do talerzy.Udekorować natką pietruszki.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

10 myśli nt. „Zupa ogórkowa (pyszna)

  1. Gorąco polecam,ogórki nie są takie surowe i twarde,a mięciutkie i czuć masełko ,jak nie mam klarowanego to smażę na zwykłym.Pozdrawiam i smacznego. PS. Często tu zaglądam bardzo podoba mi się Twój blog .

  2. Pingback: Ogórki tarte kiszone - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  3. Pingback: Ogórkowa ze świeżych ogórków. Zupa z ogórków. - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.