Ogórkowa zupa

Ogórkowa zupa z ogórków kiszonych nie kwaszonych, nie ze sklepu. To jest zupa ogórkowa wg przepisu Piotrka z ziemniakami, marchewką, selerem i pietruszką na porcjach rosołowych z tradycyjnie kiszonych ogórków. Zupa z kiszonych ogórków to jedna z ulubionych zup mojego męża. Gdy tylko ukiszą się pierwsze ogórki to Piotrek zaczyna gotować zupę ogórkową.

Składniki na zupę ogórkową:

– 300 ml tartych ogórków kiszonych lub ogórków kiszonych
– 4 przednie porcje rosołowe
– 4 ziemniaki
– 5 ziaren ziela angielskiego
– 2-3 liście laurowe
– 1 marchew
– 1 pietruszka
– kawałek selera
– 150 ml słodkiej śmietany 30%
– sól i pieprz do smaku

jak ugotować zupę ogórkową. Przygotowanie ogórkowej zupy.:

Porcje rosołową zalać 1,5 litrem zimnej wody, dodać 1 łyżeczkę soli, ziarna ziela angielskiego, liście laurowe i  pokrojone w plastry: marchewkę, pietruszkę, oraz pokrojone w kostkę : ziemniaki i seler, gotować od chwili zagotowania wody 30 minut.Jeśli się zbiorą szumowiny na powierzchni to zebrać je łyżką cedzakową. Wyciągnąć porcje rosołowe, oddzielić mięso z nich, pokroić drobniej i przełożyć do zupy ogórkowej. Dodać słoik ogórków kiszonych, lub zetrzeć ogórki kiszone na tarce jarzynowej i gotować ok. 5 minut. Na koniec zupę ogórkową doprawić pieprzem i wlać śmietanę, dodać posiekany koperek, doprowadzić do wrzenia, nie trzeba więcej gotować. Zupę ogórkową przelać do talerzy. Udekorować zieleniną.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *