Zupa ogórkowa z ogórków małosolnych

Czasami niektórzy zadają mi pytanie, co zrobić z ogórków małosolnych? Oto moja odpowiedź. W sezonie letnim, gdy na bieżąco Piotrek robi ogórki małosolne, przygotowuję z nich zupę. Delikatna w smaku, niezbyt kwaśna Zupa ogórkowa z ogórków małosolnych, ugotowana z warzywami na na porcjach rosołowych, zabielana śmietaną 12 %. Smaczna, szybka i prosta.

Zupa ogórkowa z ogórków małosolnych

Zupa ogórkowa z ogórków małosolnych

Inne przepisy na zupy ogórkowe:

zupa ogórkowa z papryką
zupa ogórkowa zabielana
ogórkowa zabielana jogurtem
zupa ze świeżych ogórków

Składniki:

  • 1 porcja rosołowa
  • 8 szt ogórków małosolnych
  • 3 duże ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/3 selera
  • 3 szt. ziela angielskiego,
  • 1/2 łyżeczki ziarnistego kolorowego pieprzu
  • 2 szt. liście laurowe,
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki śmietany 12 %

PRZYGOTOWANIE:

Porcję rosołową zalewamy 1 1/2 litra zimnej wody, dodajemy 1 łyżeczkę soli i zagotowujemy. Dodajemy 4 ziarenka ziela angielskiego, 2 liście laurowe i rozgnieciony pieprz ziarnisty i gotujemy od chwili zagotowania wody ok. 20 minut. W między czasie ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę, 1 marchewkę (drugą zostawiamy cała), seler i pietruszkę ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach i dodajemy do wywaru. Gotujemy około 10 minut, mieszając co jakiś czas.  Ogórki małosolne ścieramy na tarce i dodajmy do zupy, gotujemy ok. 5 minut. Kwaśną śmietanę zalewamy wrzącą zupą i mieszamy aby nie było grudek i w zupie się nie zważyła (hartujemy), następnie dodajemy do zupy, mieszamy, już nie gotujemy, możemy zupę ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę ogórkową z ogórków małosolnych przelewamy do miseczek. Smacznego.

Zupa ogórkowa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *