Zapiekanka z kurkami

Zapiekanka z kurkami i boczkiem na cieście francuskim

SKŁADNIKI:

  • 1 ciasto francuskie
  • 25 dag kurek
  • 5 plastrów boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 3 jajka
  • 150 ml kwaśnej śmietany
  • 50 ml śmietany 30%
  • szczypta chilli
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
  • sól do smaku

PRZYGOTOWANIE: Kwadratową formę posmarować 1 łyżką oleju i wyłożyć ją ciastem francuskim– wystające kawałki obciąć nożem (ciasto powinno lekko wystawać poza obwód formy). Ciasto nakłuć w kilkunastu miejscach widelcem i podpiec ok. 10 min w temp. 140° z włączonym termoobiegiem. Boczek pokroić w słupki, a cebulę w niewielką kostkę. Boczek lekko podsmażyć wraz z cebulą na 1 łyżce oleju. Ubić 3 jajka ze szczyptą soli, dodać 150 ml kwaśnej śmietany i 50 ml słodkiej śmietany i ubić ponownie. Następnie dodać 1/2 gałki muszkatałowej i szczyptę chilli. Na podpieczone ciasto wyłożyć umyte, lekko rozdrobnione kurki, następnie na całej powierzchni ciasta ułożyć podsmażony boczek wraz z cebulą boczek, zalać wszystko masą jajeczną, wstawić do piekarnika. Całość piec ok. 25-30 min w temp. 200 stopni lub 180 stopni z termoobiegiem. Zapiekankę pokroić na 4 trójkąty i wyłożyć na talerze.

Zapiekanke kroimy w trójkąty i podajemy na talerzach Ciasto na blasze nakłuwamy w kilkunastu miejscach widelcem do zapiekanki potrzebujemy 25 dag umytych, świeżych kurek Ubijamy 3 jajka ze szczyptą soli, dodajemy 150 ml kwaśnej śmietany i 50 ml słodkiej śmietany z przyprawami Całość pieczemy ok. 25-30 min w temp. 200 stopni lub 180 stopni z termoobiegiem
Inne dania z kurkami:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *