Boczek grillowany z kurkami

Boczek grillowany z kurkami na fasolce szparagowej to dzieło Piotra. On lubi dużo i tłusto na talerzu.

boczek

SKŁADNIKI:

  • 500 g boczku świeżego,
  • 1 łyżka Sosera Winiary,
  • 1 łyżka marynaty pikantnej na grill Winiary
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 25 dag kurek świeżych,
  • 25 dag fasolki szparagowej,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 1/6 kostki margaryny,
  • do smaku sól + 1 łyżeczka soli do gotowania fasolki,
  • 10 liści sałaty

 

PRZYGOTOWANIE: Zrobić marynatę z 1 łyżki Sosera, 1 łyżki marynaty pikantnej na grill i 2 łyżek oliwy, dokładnie wymieszać, posmarować pędzelkiem każdy kawałek boczku, zostawić na pół godziny w lodówce. Boczek wyjąć i grillować na patelni grillowej z obu stron. W między czasie ugotować oczyszczoną fasolkę w wodzie z 1 łyżeczką soli. Przelać wodą i odcedzić. Zrumienić bułkę tartą na 1/6 kostki margaryny. Na półmisku ułożyć sałatę, na niej rozłożyć fasolkę szparagową, zrobić na niej rant z bułki tartej, ułożyć grillowany boczek. Na tłuszczu, który został z grillowania dusić kurki, gdy puszczą sok, dusić je około 10 minut, a gdy są gotowe wyłożyć je na boczek.

Wszystkie składniki układamy na półmisku, na boczek wykładamy uduszone kurki Boczek wyjąć i smażyć na patelni grillowej z obu stron osobno w osolonej wodzie ugotować fasolke szparagową na tłuszczu i resztkach marynaty z boczku udusić świeże kurki na półmisku układamy sałatę, fsolke z bułka tartą, na niej układamy smazony boczek
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Boczek grillowany z kurkami

  1. Pingback: Fasolka szparagowa a'la gulasz - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *