Zupa z kurczaka i warzyw

Zupa z kurczaka i warzyw. Mój autorski przepis na kremową zupę z kurczaka. Jakiś czas temu wpadł mi do głowy pomysł na wykorzystanie rosołu, mięsa i warzyw przygotowując kremową zupę!
Zupa z kurczaka i warzyw

Kremowa zupa z kurczaka to najlepsza rzecz, jaka może mi się przydarzyć w deszczowy i zimny dzień w lecie, za oknem było 15 stopni, a był sierpień! W takie dni, rozgrzewamy się miseczką gorącej zupy. Nie ma nic lepszego!

Znam wiele przepisów na smakowite zupy krem np. z białych warzyw, z kalafiora i bardzo je kocham, ale ta kremowa wersja jest pyszna! Połączenie rosołu, świeżych warzyw, ziół i delikatnego mięsa z kurczaka to moja tajna broń na niepogodę –  chcesz to wypróbować?

Na naszym blogu znajdziesz jeszcze więcej przepisów na zupy!

Polecam na niepogodę zupę gulaszową lub grochówkę.

Kremowy rosół z warzywami, składniki na kremową zupę z kurczaka:
2 łyżki masła
2 gotowane ćwiartki z kurczaka
pieprz i sól
1 ugotowana marchewka
ćwiartka ugotowanego selera
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
świeży tymianek i majeranek
2 łyżki mąki
1 litr rosołu z kurczaka
½  szklanki śmietanki 30%
1 cytryna
liść laurowy i ziele angielskie z rosołu
grzanki u mnie domowe

Przygotowanie kremowej zupy z kurczaka. Gotowanego kurczaka bez skóry kroimy na mniejsze kawałki. Warzywa też rozdrabniamy. Najpierw drobno kroimy cebulę. Następnie drobno siekamy czosnek. Z cytryny wyciskamy sok.Podgrzewamy masło w dużym rondlu. Podsmażamy cebulę ok. 2 minuty, następnie dodajemy czosnek  i smażymy przez kolejne 2 minuty, dodajemy kurczaka, marchew i seler – podsmażamy kolejne 2 minuty. Na koniec dodajemy tymianek i majeranek, gotujemy przez około minutę, aż wszystko będzie cudownie pachnieć. Nie zapominajmy o mieszaniu co jakiś czas.Następnie dodajemy mąkę  i ponownie mieszamy. Stopniowo wlewamy rosół, liść laurowy i ziele angielskie i doprowadzamy do wrzenia. Miksujemy na zupę krem, mamy idealnie zagęszczoną zupę. Dodajemy śmietanę, sok z połowy cytryny, pozwalamy jeszcze zupie gotować się przez około 5 minut na małym ogniu. Mieszamy od czasu do czasu. Zupę rozlewamy do bulionówek, na koniec dekorujemy świeżymi listkami majeranku i tymianku, oraz posypujemy zupę przed podaniem domowymi grzankami. Gotowe! Smacznego!

Dobre rady: Do zupy można dodać suszone grzyby, można też przygotować zupę z połowy kurczaka, a drugą część dodać pokrojoną w kostkę.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *