Jak zrobić grzanki

Jak zrobić grzanki? Domowej roboty grzanki są idealne do zupy, zwłaszcza do zup kremów lub jako dodatek do sałatek.
Grzanki to drobno pokrojone w kostkę pieczywo upieczone w piekarniku lub usmażone na tłuszczu np. oleju czy maśle. Grzanki dodajemy do potraw na samym końcu, natychmiast przed podaniem na stół, aby nie rozmiękły. Grzanki można podawać na ciepło i na zimno.
Przygotowuję zawsze więcej grzanek i przechowuję je w zamkniętym słoiku aby nie zwilgotniały, Jak skończą się grzanki ze słoika, to czasami przygotowuję jednorazową porcję smażąc pokrojony w kostkę chleb na patelni z olejem, a potem posypuję je ziołami, najczęściej oregano.

Jak zrobić grzanki do zupy, na przykład grzanki ziołowe?
GrzankiJak zrobić grzanki

Składniki:

kilka kromek chleba pszennego
kilka łyżek oliwy z chili i czosnkiem
sól do smaku

suszone oregano lub inne ulubione zioła

Przygotowanie:
Do przygotowania grzanek nadaje się pszenny chleb, pszenne bułki lub tostowy chleb. Na zdjęciach widzicie grzanki przygotowane z chleba pszennego, ale Wy  możecie użyć każdego innego chleba na grzanki.

Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Z chleba odcinamy skórki i kroimy chleb w równą kostkę, wrzucamy na blaszkę, następnie polewamy go kilkoma łyżkami oliwy, doprawiamy solą i ziołami, całość dokładnie mieszamy. Wstawiamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na ok. 10 minut, czasami krócej. W połowie czasu pieczenia,  mieszamy grzanki, aby się nie przypaliły, mają być równomiernie zrumienione na złoto. Gotowe, przestudzone grzanki zsypujemy do słoika i szczelnie zamykamy.
domowe grzanki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

2 myśli nt. „Jak zrobić grzanki

  1. Pingback: Zupa kurkowa z ziemniakami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  2. Pingback: Groszek ptysiowy z ciasta zaparzanego - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.