Groszek ptysiowy z ciasta zaparzanego

Groszek ptysiowy z ciasta zaparzanego to drobny wypiek z ciasta parzonego w kształcie dużych „groszków”. Groszek ptysiowy robię od lat i przeważnie podaję go do zupy, zastępuję nim grzanki do kremowych zup, nabierają wtedy wyjątkowego smaku. A specjalnie przygotowuję go dla mojego syna na Wigilię Bożego Narodzenia jako dodatek do barszczu wigilijnego, gdyż on nie jada uszek z grzybami. Groszek ptysiowy nie jest pracochłonny i nie jest trudno go przygotować samodzielnie w domu. A ciasto parzone robi się bardzo łatwo, taki domowy groszek ptysiowy można również przygotować jako produkt uboczny przy okazji pieczenia ptysi, eklerków, czy karpatki. Można go też zrobić w czasie, gdy gotujemy zupę. Groszek można przygotować w większej ilości i szczelnie zamknąć w słoju, a potem na bieżąco wykorzystywać jako dodatek do zup.  My jednak  najbardziej lubimy świeżo upieczony, ciepły groszek, który jest smaczniejszy od kupnego.

Poniższy przepis na groszek ptysiowy  jest na porcję dla 5-6 osobowej rodziny.  Gdyż z tej ilości składników wychodzi pełna blaszka groszku. Ale Wy jak chcecie możecie od razu upiec większą ilość.

Jak przygotować domowy groszek ptysiowy ?

groszek ptysiowydomowy groszek ptysiowy

Składniki:
50 g masła
80 ml wody
60 g mąki pszennej
1 duże lub 2 małe jajka
duża szczypta soli

Przygotowanie: W rondelku zagotowujemy masło z wodą i szczyptą soli. Dodajemy przesianą mąkę, dokładnie mieszamy drewnianą łyżką i  gotujemy kilka minut na wolnym ogniu cały czas mieszając. W tym czasie ciasto „zaparza się”. Podczas zaparzania ciasto zamienia się w miękką jak plastelina kulę.

Odstawiamy ciasto aby wystygło, następnie dodajemy jajko, albo dwa i dokładnie mieszamy do otrzymania jednolitej, gładkiej i błyszczącej masy, można to robić mikserem lub ręczną trzepaczką. Na dół piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne wypełnione wodą i nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Dzięki odpowiedniej wilgotności w piekarniku groszek ptysiowy lepiej rośnie.

Nakładamy ciasto do szprycy lub rękawa cukierniczego i wyciskamy z ciasta nieduże kulki bezpośrednio na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy na jasnozłoty kolor  ok.10 minut, następnie włączamy na ok. 5 minut termo obieg, który podwyższa temperaturę piekarnika o ok. 20 stopni, ale dzięki temu zabiegowi domowej roboty groszek ptysiowy jest bardziej chrupiący.

Jak pisałam wcześniej, jeśli przygotujecie większość ilość, groszek ptysiowy można zsypać do szczelnego pojemnika i przechowywać nawet kilka tygodni. Smacznego!

groszek ptysiowygroszek ptysiowy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Groszek ptysiowy z ciasta zaparzanego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.